ОСТАННІ НОВИНИ

На «Батьківщині-мати» монтують тризуб

Наталя Дуляба

|

Вранці 6 серпня на столичному монументі «Батьківщина-мати» монтують тризуб. Раніше на щиті тут висів радянський герб. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві культури й інформаційної політики України.

«Це неординарна подія. Дуже очікувана великою частиною громадян, народом України. Якщо ми говоримо про духовне значення цієї події, то це дуже великий знак. Це знак очищення й зміна наративів. Українці нарешті позбудуться радянського символу», – так прокоментував декомунізацію «Батьківщини-матері» т.в.о. міністра культури Ростислав Карандєєв.

Завершити всі роботи на монументі мають до Дня Незалежності України.

У міністерстві також додають, що найближчим часом мають розглянути перейменування монумента на «Україну-мати». Раніше науковці та громадськість висловили таку пропозицію, таке рішення вже прийняла й Вчена рада Музею війни.

Нагадаємо, вартість демонтажу герба СРСР і встановлення на це місце тризуба України становить 28 млн грн. Принаймні частину українців обурила трата таких коштів під час повномасштабної війни. Тому на реалізацію цього проєкту залучили кошти приватних інвесторів та різних донорів.

У липні 2022 року 85% опитаних (778 тисяч українців) у «Дії»проголосували за те, щоб демонтувати радянський герб із монумента і встановити на цьому місці тризуб.

Довідково: «Батьківщина-мати» – найвища монументальна скульптура в Європі, вона розташована на території Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Збудували монумент у 1981 році, загальна його висота разом із постаментом становить 102 м. Вся споруда важить 450 тонн. На її виготовлення і встановлення у радянські часи витратили 2 млн карбованців.

На щиті «Батьківщини-мати» є оглядовий майданчик, а всередині самої скульптури встановлено два ліфти.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: МКІП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *