ОСТАННІ НОВИНИ

Львів вшановує пам'ять загиблих у Скнилівській трагедії

Маркіян Рой

|

Сьогодні, 27 липня, минає 21 рік з моменту авіакатастрофи у  Скнилові, що біля Львова. Тоді загинули 77 людей, в тому числі 28 дітей, а ще 250 осіб постраждали. Про це повідомляє Львівський портал.

27 липня 2002 року на військовому летовищі «Скнилів» у Львові під час авіашоу, присвяченому 60-річчю 14 авіаційного корпусу Військово-повітряних сил України, сталася одна з найжахливіших катастроф на авіашоу у Європі.

Внаслідок падіння літака Су-27 у натовп загинуло 77 людей, в тому числі 28 дітей. Ще понад 500 людей були визнані судом постраждалими. На аеродромі на момент катастрофи перебувало близько 10 тисяч осіб.

За кількістю загиблих Скнилівську катастрофу вважають найбільшою в історії авіаційних свят.

Фігури вищого пілотажу виконували досвідчені пілоти першого класу полковник Володимир Топонар і другий пілот полковник Юрій Єгоров. Обидва пілоти встигли катапультувалися й зазнали лише незначних травм.

До відповідальності за трагедію було безпосередньо притягнено 10 осіб. Осіб, причетних до авіашоу, та льотчиків було визнано винними у скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту. До 6 років тюремного ув’язнення було засуджено генерал-майора Анатолія Третьякова, який виконував обов’язки командувача 14 авіаційного корпусу.

Також 5 років тюрми отримав керівник польотів із землі підполковник Юрій Яцюк. Льотчик Володимир Топонар отримав 14 років ув’язнення, а льотчик Юрій Єгоров — 8 років. Окрім того, Військовий апеляційний суд Центрального регіону України постановив стягнути з Топонара 7,2 млн грн за знищений винищувач, з Єгорова — 2,4 млн грн, з Третьякова та Яцюка — по 800 тисяч грн. З часом суми стягнень були зменшені.

Також було порушено справи проти чотирьох інших генералів ВПС України. Пілоти відмовилися визнавати себе винними. Деякі постраждалі також висловили невдоволення розслідуванням і мали намір скаржитися до Європейського суду.

7 листопада 2007 року своїм указом тодішній президент Віктор Ющенко помилував деяких обвинувачених у цій справі, зокрема Анатолія Третьякова. Також було скорочено термін ув’язнення Юрію Єгорову з 8 до 3 років.

Пам’ять жертв Скнилівської трагедії щороку вшановують 27 липня. У цей день до «Сегменту пам’яті» на аеродромі кладуть квіти й проводять поминальні панахиди.

Родичам загиблих у цій авіакатастрофі мерія Львова щороку виплачує матеріальну допомогу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *