ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський про касетні боєприпаси: це про справедливість

Наталя Дуляба

|

Російські війська регулярно застосовують в Україні касетні боєприпаси, тож надання їх ЗСУ є справедливим. Про це президент Володимир Зеленський сказав на пресконференції з генсеком Північноатлантичного альянсу Єнсом Столтенбергом 12 липня у Вільнюсі.

«Росія регулярно використовує кластерні снаряди (касетні боєприпаси, – ред.) на нашій території і вбиває наших людей. Тому говорячи про боєприпаси, які ми можемо отримати від США, ми говоримо, що будемо їх використовувати тільки по угрупованнях ворога і його військовій техніці на окупованій території. Ми не збираємося використовувати касетні боєприпаси деінде.

Ми говоримо про рівні умови, має бути справедливість і чесніть. Ми маємо відвоювати нашу територію, ми захищаємось, не використовуючи цю зброю на території нашого противника (на міжнародно визнаній території РФ, – ред.)», – підкреслив глава держави.

Водночас Володимир Зеленський подякував США за рішення надати Україні касетні боєприпаси, незважаючи на те, що це був «виклик» для Конгресу, адміністрації президента й самих американців.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо зброї, якої зараз потребує Україна, Зеленський додав, що це далекобійні артилерійські системи та ракети. Про них він говоритиме із партнерами на полях саміту НАТО.

Нагадаємо, у новому пакеті військової допомоги для України на 800 млн доларів США вперше передбачили вдосконалені боєприпаси подвійного призначення (DPICM) або так звані касетні снаряди.

Таке рішення Сполучених Штатів підтримали не всі партнери у НАТО.

Україна вже офіційно заявила, що отримані касетні боєприпаси не буде використовувати у містах і на території Росії, а також вестиме облік уражених зон.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *