ОСТАННІ НОВИНИ

Перша військовослужбовиця в Україні пройшла відбір до ССО

Наталя Дуляба

|

Перша жінка-військовослужбовиця в Україні пройшла надважкий курс із відбору до Сил спеціальних операцій ЗСУ. Про це Львівському порталу повідомили у командуванні ССО.

Жодної інформації про військову не розголошують. Втім у Силах спеціальних операцій наголошують, що вона стала першою жінкою-військовослужбовицею, яка змогла пройти Q-курс та потрапити до лав ССО.

«”Номер 68″ – перша жінка-військовослужбовиця, яка подолала дистанцію в декілька місяців проходження Q-курсу ССО. Сьогодні під час випуску Кваліфікаційного курсу вона отримала нашивку», – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що Q-курс – це кваліфікаційний курс до Сил спеціальних операцій, розроблений за стандартами відбору до підрозділів спецпризначенців США.

До участі у відборі допускають чинних військовослужбовців ЗСУ віком до 40 років. Вони проходять перший відбірковий етап, а потім – наджорстку фізичну підготовку, а також психологічну перевірку. Повний курс підготовки займає 7 місяців.

Охочі приєднатися до ССО долають марш-кидки, долають низку перешкод, бігають, присідають, відтискаються тощо. В останній день відбору, наприклад, на учасників чекає марш-кидок на 29 км із 23-кілограмовим наплічником. Його пробігти треба за визначений час. Лише 10% кандидатів проходять курс Q-курс до кінця.

Нагадаємо, станом на літо 2022 року в українській армії служили більше 38 тисяч жінок, а якщо говорити ще й про цивільні посади, то загалом у війську є понад 50 тисяч жінок. Це один із найвищих показників серед країн-членів НАТО.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ССО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *