ОСТАННІ НОВИНИ

З прикордонної зони Сумщини необхідно евакуювати людей, – ОВА

Анастасія Диняк

|

На Сумщині почнуть евакуацію мешканців населених пунктів, які розташовані у п’ятикілометровій прикордонній зоні. Про це повідомив очільник Сумської ОВА Володимир Артюх.

«Після ґрунтовного аналізу оперативної обстановки на прикордонні Сумської області, за результатами доповідей військових, керівників районів та територіальних громад прийнято рішення про необхідність підготовки та проведення евакуації місцевих жителів населених пунктів області, що знаходяться у п’ятикілометровій прикордонній зоні», – йдеться  у повідомленні.

Зазначається, що постійні артилерійські обстріли прикордонних громад, інтенсивність яких суттєво збільшилась, руйнують інфраструктуру, об’єкти забезпечення життєдіяльності та приватні домівки.

«Якщо загалом з січня по липень 2023 року від ворожих обстрілів загинуло 35 цивільних осіб, то за останній місяць – 17 людей, з яких 1 дитина, були вбиті російськими військами у прикордонних громадах області. Люди тут не живуть, а виживають – під постійними обстрілами, тижнями, а то й місяцями без світла», – наголосив Артюх.

Він також додав, що там часто не працюють магазини, школи та лікарні. Неможливо безпечно завезти найнеобхідніші продукти харчування та ліки. А в умовах постійних обстрілів майже неможливо відновити зруйновані об’єкти.

Окрім того, росіяни навмисно обстрілюють навіть ремонтні бригади. Нещодавно загинули працівники «Сумиобленерго», які виїхали на ремонт пошкодженої лінії електропередач.

Очільник ОВА підкреслив, що на територію Сумщини все с\частіше заходять ворожі ДРГ, а перебування у п’ятикілометровій зоні цивільних мешканців не дає змоги українським військовим ефективно реагувати на дії росіян, адекватно діяти у відповідь, адже це буде наражати цивільних на ще більшу небезпеку.

«Виходячи з цього, Радою оборони Сумської області прийнято рішення про необхідність підготовки та проведення евакуації. Проводиться системна підготовча робота, щоб дати жителям прикордонних населених пунктів гідну альтернативу подалі від кордону у безпечних районах. ОВА готує розпорядження щодо евакуації людей», – підсумував Артюх.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *