ОСТАННІ НОВИНИ

На Київщині священник МП дозволив окупантам облаштувати у храмі катівню

Анастасія Диняк

|

Служби безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо настоятеля храму УПЦ (МП) у Бородянці на Київщині, який допомагав російським військовим під час окупації міста навесні 2022 року. Про це повідомили у СБУ.

Так, правоохоронці розслідують факти колабораційної діяльності настоятеля храму Свято-Михайлівського храму Української православної церкви Московського патріархату у Бородянці Віктора Талька. За даними слідства, він міг посприяти депортації майже 100 мешканців Київщини до Білорусі.

Сам священник підтверджував раніше цю інформацію, проте запевняв, що допомагав людям «евакуюватися» з міста.

«Коли покинуті владою люди лишилися тут, була можливість евакуюватися лише через білоруський Червоний Хрест. А в мене тут мами з дітьми сказали, що готові хоч на Місяць бігти, аби подалі від обстрілів. З Червоним Хрестом ми у Білорусь одну партію людей відправили, потім другу. Сестра моя також поїхала. А тепер кажуть, що я людей до ворога відправив», – розповідав він.

Крім того, на території храму, яким опікується Талько, російські окупанти облаштували катівню. За попередніми даними, священник запропонував росіянам використовувати підвальне приміщення храму для утримання учасників руху опору.

Лише з 29 по 31 березня 2022 року окупанти утримували там трьох українських волонтерів, що привезли гуманітарну допомогу для місцевих мешканців.

Раніше Bihus.Info повідомляв, що п’ятеро волонтерів приїхали в Бородянку з села Бабинці, яке розташоване неподалік, щоб забрати ліки та продукти харчування, однак на зворотному шляху їх затримали російські військові. Згодом їх перевезли та утримували на території храму.

«Нас приставили до колони цивільних авто. Сказали, що перевірять документи та відпустять, але документи перевірили, вантаж перевірили, посадили нас назад в машину і сказали їхати в церкву», – розповів волонтер Роман Ганаба.

Також СБУ ініціювала лінгвістичну експертизу для перевірки публічних закликів протоієрея щодо підтримки російських загарбників у війні проти України.

Окрім того, під час окупації Бородянки Талько спілкувався з російськими пропагандистами та відповідав на питання, чи чекали українці окупантів.

«Чи підтримує вас народ України? Я вам так скажу: у 2014 році вас би з квітами зустрічали. Янукович нас усіх підвів, коли втік в Росію. За ці вісім років ми бачимо, як тут виховали людей. Ми, як віруючі люди, самі чули, як українські військові вітаються один з одним фразою «Хайл Гітлер». Це нормально?», – сказав тоді священник.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 4 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) ККУ, триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

За результатами досудового розслідування вирішуватиметься питання щодо повідомлення фігуранту про підозру та обрання запобіжного заходу. Зловмиснику загрожує до 5 років ув’язнення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *