ОСТАННІ НОВИНИ

МВФ затвердив надання Україні 890 мільйонів доларів

Анастасія Диняк

|

Рада директорів Міжнародного валютного фонду завершила перший перегляд програми розширеного фінансування (EFF) для України і схвалила надання близько 890 мільйонів доларів, які спрямують на бюджетну підтримку. Про це повідомили у пресслужбі МВФ.

Так, механізм розширеного фінансування був схвалений Радою директорів МВФ у березні 2023 року і є частиною загального пакету підтримки України загальною сумою 115 мільярдів доларів.

У Фонді підкреслили, що подальша сильна відповідальність та імпульс реформ необхідні для збереження макроекономічної стабільності, посилення інституційних реформ та підтримки зусиль з відновлення, а також для сприяння Україні на шляху до вступу в ЄС.

Зокрема, це передбачає:

  • збереження потужної бази податкових надходжень, «у тому числі шляхом утримання від заходів, які можуть підірвати податкову базу»,
  • підтримку стійкої дезінфляції та стабільності обмінного курсу, підтримку здоров’я банківського сектору,
  • просування важливих реформ у сфері управління та боротьби з корупцією, зокрема щодо декларування активів, протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму.

«Також життєво важливо, щоб зовнішнє фінансування бюджетної підтримки продовжувалося на належних пільгових умовах для захисту макроекономічної стабільності та забезпечення фінансування проєктів відновлення на умовах, що відповідають фіскальній та борговій стійкості», – йдеться у заяві.

У МВФ також додали, що, незважаючи на війну, економіка України демонструє більшу стійкість, ніж очікувалося, після різкого скорочення у 2022 році.

«Прогноз зростання ВВП на 2023 рік підвищено до 1-3 відсотків, оскільки внутрішній попит відновлюється, інфляція сповільнюється, а золотовалютні резерви залишаються високими на тлі стабільної ситуації на валютному ринку. Загалом макроекономічна та фінансова стабільність зберігається завдяки виваженій політиці, а також безперервній та своєчасній зовнішній підтримці», – зазначили у пресслужбі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *