ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати Львівщини хочуть повернути Бандері та Шухевичу звання Героя України

Маркіян Рой

|

Депутати Львівської обласної ради пропонують відновити звання Героя України Степанові Бандері та Романові Шухевичу. Про це Львівському порталу повідомили у Львівській обласній раді.

Відповідні проєкти звернень до президента України і Верховної Ради України допрацювали на засіданні постійної комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції обласної ради. Відтак члени комісії пропонуватимуть прийняти відповідні звернення на найближчій сесії Львівської обласної ради.

Також депутати підтримали проект звернення Львівської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України щодо відзначення на державному рівні Дня Героїв 23 травня. Члени комісії також запропонували вшанувати пам’ять жертв масових розстрілів у тюрмах Західної України.

«Ініціювали проєкт рішення про вшанування жертв масових розстрілів у тюрмах Західної України в червні 1941 року, який пропонуємо відзначати щорічно 23 червня, – повідомив голова комісії Святослав Шеремета. – Усі ці звернення надзвичайно важливі сьогодні, коли агресор веде проти нас війну і тимчасово захопив частину українських території, які героїчно звільняють наші захисники. Ми мусимо відійти від тоталітарної пропаганди, мусимо вчити справжню нашу історію і виховувати на ній наступні покоління українців».

Нагадаємо, в 2007 році на той час президент Віктор Ющенко посмертно присвоїв звання Герой України головнокомандуючому УПА Роману Шухевичу. У 2010 році Ющенко посмертно присвоїв звання Герой України провіднику ОУН Степану Бандері.

Через кілька місяців, коли президентом став Віктор Янукович, Донецький окружний адмінсуд скасував ці укази, пояснивши, що звання Герой України можна присвоювати лише громадянам України, а Бандера і Шухевич ними не були.

Додамо, що у  2021 року Львівська обласна рада вже  закликала Президента України та Верховну Раду повернути звання Героя України Степанові Бандері.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *