ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський відповів африканським лідерам щодо переговорів із РФ

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський заявив, що мирні переговори можливі тільки після повного виведення російських військ з окупованих територій. Про це він сказав 16 червня після переговорів із делегацією лідерів країн Африканського Союзу, пише Інтерфакс-Україна.

«Росія довго намагалася обдурити всіх із “Мінськом”. Очевидно, що Росія намагається зараз повернутися до своєї старої примітивної тактики обману. Але обдурити світ у Росії більше не вийде. Обдурити Україну точно неможливо. Ще раз наголошу: потрібен реальний мир, а отже реальне виведення російських військ з усієї нашої незалежної землі», – наголосив глава держави.

Він додав, що Україна вже була в аналогічному становищі після 2014 року, коли конфлікт на Донбасі був замороженим, а Владімір Путін натомість використав цей час на «ріст могутності своєї держави».

«І я сказав відверто: ми не дамо цього шансу вдруге», – підкреслив Володимир Зеленський.

За словами президента, під час зустрічі він представив африканським лідерам зусилля України щодо Чорноморської зернової та гуманітарної ініціативи «Зерно з України». Все це потрібно, аби зберігати соціальну стабільність і цінову передбачуваність на продовольчому ринку.

«Постачання продовольства має бути надійно гарантоване і право кожної людини на їжу має бути забезпечене припиненням будь-яких спроб таких держав, як Росія, використовувати загрозу голоду і соціальної нестабільності для шантажу народу. Звернувся до учасників зустрічі з пропозицією надати своє бачення того, як ми разом можемо ще більше зробити для продовольчої безпеки та створення зернових хабів», – додав Зеленський.

Як писав Львівський портал, 16 червня із візитом до Києва прибули лідери африканських країн, щоб запропонувати власний план припинення війни.

Того ж дня росіяни запустили по столиці й Київській області 6 аеробалістичних ракет «Кинджал» і стільки ж «Калібрів». Усіх їх зуміла збити українська ППО.

Військові експерти кажуть, що таким чином Москва намагалась психологічно вплинути на африканських політиків, аби ті тиснули на Україну щодо початку переговорів із РФ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *