ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові головний хірург ЗСУ вивчав робота Da Vinci

Наталя Дуляба

|

У лікарні святого Пантелеймона у Львові пройшов дводенний тренінг із роботизованої хірургії, участь у якому взяв головний хірург Збройних Сил України Костянтин Гуменюк. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Операції за допомогою робота Da Vinci львівські медики проводять уже три роки поспіль. Відтак зараз вони ділились власним досвідом із колегами зі столиці, Ужгорода, Рівного та Вінниці. Роботизованою хірургією зацікавився також і головний хірург ЗСУ Костянтин Гуменюк.

«Хірургічна служба ЗСУ уже однією з перших впровадила сучасну лапароскопію при бойовій травмі живота та торакоскопію при бойовій травмі грудної клітини безпосередньо у мобільних госпіталях, тож на черзі роботизована хірургія. Костянтин Гуменюк прагне застосовувати найсучасніші технології у війську для порятунку життя наших захисників», –розповів гендиректор Першого медичного об’єднання Львова Олег Самчук.

Усі учасники тренінгу мали змогу попрактикуватися і самостійно керували руками робота Da Vinci. Усім це виявилося до снаги, кажуть медики.

Зауважимо, робот-хірург Da Vinci з’явився у лікарні святого Пантелеймона (колишня лікарня швидкої допомоги) у листопаді 2020 року. Один із найкращих у світі роботів-хірургів медзакладу подарували благодійники. Його використовують у видаленні пухлин нирок, передміхурової залози, злоякісних новоутворень товстої та прямої кишки, а також у гінекології та кардіохірургії.

За три роки за допомогою Da Vinci у Львові прооперували 55 пацієнтів, наймолодшому з них було 11 місяців, а найстаршому – 87 років.

Медики кажуть, що завдяки операціям, до яких залучений робот, крововтрата та ризик зачепити інші внутрішні органи є мінімальними. Післяопераційне відновлення є суттєво меншим, адже пацієнти вже за кілька днів повертаються додому і швидко повертаються до активного життя.

Крім того, з роботом лікарі отримують надпотужні можливості: він краще бачить завдяки 3D-зображенню та 20-кратному збільшенню, його рухи є надточними, можливість проникати у найменші ділянки, працювати з інструментами із підвищеною маневреністю та оперувати на відстані.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *