ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили вулицю імені Патріарха Любомира Гузара

Ольга Денисяка

|

31 травня у Львові відкрили вулицю, перейменовану на честь Блаженнішого Патріарха Любомира Гузара. Відкриття відбулось з нагоди шостих роовин смерті предстоятеля УГКЦ. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської ОВА.

Вулиця Кардинала Гузара розташована у Личаківському районі поруч з вулицями Генерала Тарнавського, Ольги Басараб, Йосифа Сліпого та Тютюнників.

До цього вулиця носила ім’я Льва Толстого. Перейменували її торік. Загалом у Львівській територіальній громаді дерусифікують 53 вулиці, названих на честь російських діячів чи мають назви, що асоціюються з російською імперією, росією чи радянською пропагандою.

Зазначимо, що не лише у Львові таким чином вшанували колишнього главу УГКЦ. На його честь назвали вулиці в Івано-Франківську й Тернополі, також проспект у Києві.

Довідково:

Любомир Гузар народився 26 лютого 1933 року у Львові. Тут закінчив народну школу та перший клас гімназії. У 1944 році сім’я змушена була покинути Україну, а в 1949-ому переїхала до США.

Майбутній очільник УГКЦ вивчав філософію в Колегії Святого Василія, де у 1954 році здобув ступінь бакалавра. Богословські студії відбув у Вашингтонському католицькому університеті.

У 1993 році повернувся в Україну, і через три роки його призначили єпископом-помічником глави Української греко-католицької церкви. Офіційним керівником УГКЦ Любомир Гузар був десять років. Відтак через поважний вік і стан здоров’я звернувся до папи Бенедикта XVI про зречення й отримав згоду 10 лютого 2011 року. Помер Любомир Гузар 31 травня 2017 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *