ОСТАННІ НОВИНИ

Справедливий мир має завершитись виведенням російських військ з України, – Урсула фон дер Ляєн

Наталя Дуляба

|

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що припинення вогню призведе до замороження війни, тому справедливий мир – це повне виведення російських військ і техніки з території України. Про це вона сказала 31 травня під час виступу на форумі Globsec у Братиславі.

Урсула фон дер Ляєн відзначила, що, обговорюючи мирні плани та припинення вогню, обов’язково слід дотримуватись принципу «нічого про Україну без України». При цьому мир має бути справедливим і не винагороджувати агресора.

«Припинення вогню, яке призведе до замороженого конфлікту, не принесе тривалого миру. Зрештою, після 2014 року діяло перемир’я, і ми знаємо, що сталося з цією угодою в лютому 2022 року, коли Росія здійснила вторгнення. Припинення вогню було б за своєю суттю нетривалим і дестабілізувало б регіон уздовж лінії зіткнення. Тоді інвестувати та відбудовувати (Україну, – ред.) ніхто не буде, адже конфлікт може спалахнути знову в будь-який момент», – наголосила вона.

Урсула фон дер Ляєн підкреслила, що Єврокомісія підтримує «українську формулу миру», яку висунув президент Володимир Зеленський. Кожен із 10 пунктів, за її словами, базується на Статуті ООН чи резолюціях ООН. Тому говорячи про мир, Європа бачить «порядок, заснований на правилах».

«Справедливий мир має завершитися виведенням російських військ та їхньої техніки з території України. Справедливий мир для України також має бути тривалим», – резюмувала глава Єврокомісії.

Вона додала, що вітає всі дискусії, які тривають щодо гарантій безпеки для України. Водночас Урсула фон дер Ляєн акцентувала на тому, без пекові домовленості, які будуть досягнуті, повинні супроводжуватись демократичними реформами в Україні.

Також президентка Єврокомісії відзначила, що українці, незважаючи на війну, впроваджують реформи задля європейської інтеграції.

«Сьогодні в Європейському Союзі спостерігається нове усвідомлення. Ми нарешті розуміємо, що недостатньо просто чекати, поки наші друзі за межами Союзу наблизяться до нас. Мало сказати, що двері відкриті. Ми також повинні взяти на себе відповідальність за наближення до нас охочих стати членами нашого Союзу», – сказала вона.

Нагадаємо, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу на форумі Globsec також закликала надати Україні далекобійну зброю.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *