ОСТАННІ НОВИНИ

На Самбірщині відновили реставрацію однієї з найстаріших дерев’яних церков Карпат

Наталя Дуляба

|

У селі Ісаї, що в гірській частині Львівщини, продовжили реставрацію дерев’яної церкви святого Архистратига Михаїла, яка є однією з найстаріших у Карпатах та пам’яткою архітектури національного значення. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ЛОВА.

Храм споруджений у 1663 році у традиційному бойківському стилі. У 2018 році йому надали статус аварійного об’єкта, тож і почали порятунок. До 2021 року тут провели протиаварійні роботи, відреставрували дах і куполи церкви.

Торік жодних робіт тут не проводили через початок повномасштабного вторгнення РФ.

Втім вже цьогоріч реставрацію старовинної церкви відновлюють. На це в обласному бюджеті-2023 передбачили 3,6 млн грн, окремо 1 млн грн виділили на стінопис. Проєкт його реставрації наразі проходить експертизу.

Нагадаємо, що на реставрацію і відновлення храму Архистратига Михаїла в Ісаях у 2018-2021 роках вже витратили більше 3 млн грн.

Довідково: церква святого Архистратига Михаїла у селі Ісаї Самбірського району збудував у 1663 році майстер Ілля Пантелимон. Один із найстаріших дерев’яних храмів Карпат. У 1722 році поруч звели дзвіницю, разом із якою церква має статус пам’ятки архітектури національного значення.

Напередодні Другої світової війни селяни перестали використовувати цю церкву, оскільки поруч збудували нову, муровану. У радянські часи унікальний дерев’яний храм використовували як колгоспний склад.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *