ОСТАННІ НОВИНИ

Окупанти викрали із музею «Херсонесу Таврійського» коштовності часів Візантії

Андрій Котенський

|

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим засудило розграбування окупантами музею-заповідника «Херсонесу Таврійського» та інших музейних та історико-культурні інституції України та вимагає негайно повернути історичні артефакти, які належать Українській державі та її народу. Відповідна заява Представництва Президента України є у розпорядженні Львівського порталу.

За наявною інформацією, окупанти вивезли з музея-заповідника «Херсонес Таврійський» –  нібито на виставку до Великого Новгорода – золото часів Візантії, а також стародавні вироби з кістки, глини та інших матеріалів. Також на території заповідника тривають незаконні археологічні розкопки.

Водночас на цьому тижні стало також відомо, що до «Херсонеса» переміщено експонати з музею «Кам’яна могила», який знаходиться на тимчасово непідконтрольній території Запорізької області. На так званій «виставці» представлено понад 120 археологічних артефактів з території запорізького заповідника, які окупанти викрали та вивезли на територію окупованого півострова.

Рашистам нагадують, що під час війни переміщення культурних цінностей з окупованої території є протиправним.

«Ми розуміємо, що відповідні дії є цілеспрямованим розкраданням перед неминучим контрнаступом Збройних Сил України та звільненням відповідних територій. Окупанти розуміють, що відповідні території вже скоро стануть вільними, а тому намагаються вивезти усі цінності під різними приводами», – йдеться у повідомленні.

Представництво президента також звернулось до правоохоронних органів та Прокуратури Автономної Республіки Крим і міста Севастополя розслідувати цей та інші подібні злочини країни агресорки, а також закликало міжнародну спільноту відреагувати та продовжувати політико-дипломатичний тиск на РФ.

«Лише деокупація Криму убезпечить збереження культурно-історичної спадщини Української держави та її громадян», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, що російські окупанти вкрали з Мелітопольського краєзнавчого музею колекцію скіфського золота.

У листопаді 2022 року спецслужби не допустили таємного вивезення з України частини Скіфського золота, прикрас часів Київської Русі, зброї та ретро-машин, які належали державному зраднику та колаборанту В’ячеславу Богуслаєву.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *