ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські депутати зробили черговий крок до забудови території дитячого санаторію

Андрій Котенський

|

Наприкінці чергового засідання Львівської міської ради, що відбулося 25 травня, депутати більшістю у 42 голоси проголосували за додаткове питання про дозвіл на розробку детального плану території (ДПТ) у межах вулиць Коновальця, Житомирська, Гіпсова та Семирадського. Мова йде про плани будівництва компанії «Авалон» на території дитячого санаторію на вулиці Коновальця. Наразі діючим зонінгом територія віднесена до лікувальної зони, де не передбачено будівництво житла. Проте розробкою ДПТ це планують змінити, повідомляють Наші гроші. Львів.

В інформаційній записці до проєкту ухвали було написано, що «прийняття ухвали дозволить розглянути можливість визначити коректну структуру перепланування кварталу». Ухвалу підтримали депутати «Європейської солідарності» (21 голос), «Варти» (7), «Голосу» (7), «Самопомочі» (4) і «Свободи» (3).

Нагадаємо, у травні 2021 року депутати вже голосували за надання дозволу на розробку ДПТ у цьому районі. Тоді забудовник не приховував намірів звести житлові будинки на території дитячого санаторію Депутати спробували подолати вето, але за це проголосувало лише шість депутатів.

Підставою для вето мера були судові спори щодо майна санаторію. На території площею 0,44 га розташовані будівлі комунального дитячого ревмокардіологічного санаторію, які Львівська облрада продала ТОВ «Бізнес галерея «Лев». Натомість міськрада вважала будівлі своїми.

Міська рада намагалась витребувати назад продані облрадою будівлі через суд, але програла. Крім того, був ще позов прокуратури в інтересах Львівської міськради до ТОВ «Бізнес галерея «Лев», аби витребувати майно у власність громади Львова, а в подальшому до нового власника будівель ТОВ «Скай Дістрікт», 90% якого контролює «Авалон Інкомпані», яким володіє Алла Шамова. Але прокуратура також програла.

Візуалізація майбутньої забудови.

У лютому минулого року стало відомо, що «Авалон» не відмовився від планів забудувати житлом територію дитячого санаторію. Тоді журі визначило переможців «Всеукраїнського відкритого архітектурного бліц-конкурсу на кращу проєктну пропозицію клубного житлового комплексу по вул. Коновальця, 114-116 у м. Львові».

Передісторія

Будівлі комунального дитячого ревмокардіологічного санаторію Льіввська обласна рада продала на початку 2020 року. Тоді їх купило ТОВ «Нордік-Буд», фірма батька голови Львівської ОДА Максима Козицького, однак через скандал вона відмовилася підписувати договір.

Потім споруди дитячого санаторію за 37 млн грн придбало ТОВ «Бізнес галерея «Лев», яке належить львів’янину Руслану Амбризу. Фірма зареєстрована на вул. Коновальця, 114.

А вже лютому 2021 року цю нерухомість перекупило ТзОВ «Скай дістрікт», про що йдеться у матеріалах Львівської міськради.

Незважаючи на продаж будівель колишнього дитячого санаторію мерія Львова тривалий час судиться з Львівською облрадою. Навесні 2021 року Верховний Суд поставив крапку у цій справі і залишив всю нерухомість у власності області. Проте є ще позов прокуратури в інтересах Львівської міськради з вимогою вилучити майно у власність громади Львова.

9 березня 2023 року мерія Львова віддала землю під скандальним санаторієм на Коновальця.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *