ОСТАННІ НОВИНИ

Україна розслідує роль Білорусі в депортації дітей

Ольга Денисяка

|

Україна розслідує ймовірну роль Білорусі в примусовому вивезенні дітей з тимчасово окупованих Росією територій, Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін у коментарі агентству Reuters.

Андрій Костін повідомив, що Офіс генпрокурора порушив кримінальне провадження за фактом «примусового перевезення/депортації понад 19 тисяч дітей» з окупованих областей Донецька, Луганська, Запоріжжя, Херсона та Харкова, в тому числі до Білорусі.

«Факт та обставини вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій України до так званих «оздоровчих таборів» на території Білорусі наразі розслідуються у вказаному кримінальному провадженні», – повідомив Костін.

Доцент Університетського коледжу Лондона та фахівець із законодавства про права дитини Юлія Іоффе, заявила, що якщо це буде підтверджено, Білорусь «дуже ймовірно» порушить Конвенцію про права дитини.

«Дії Білорусі також можуть бути визнані злочином проти людяності «депортація або примусове переміщення населення» відповідно до Римського статуту МКС, якщо є достатньо доказів широкого чи систематичного примусового переміщення», – сказав Іоффе.

За її словами, Білорусь у жодному разі не можна вважати нейтральною країною, куди законно можна було б евакуювати дітей, оскільки немає жодних ознак того, що Україна дала згоду.

Перед цим білоруська опозиція повідомила про те, що 2150 українських дітей, у тому числі дітей-сиріт віком від 6 до 15 років, були вивезені до так званих оздоровчих таборів і санаторіїв на території Білорусі. Національне антикризове управління, група політичних опонентів уряду президента Олександра Лукашенка, заявила у своєму попередньому звіті, що дітей вивезли щонайменше на три місці.

У повідомленні стверджується, що українських дітей вивозили в білоруський санаторій «Золоті Піски» в Гомельській області та санаторно-курортний табір «Острошицький Городок» у Мінській області. Передачі дітей до Білорусі були незаконними та порушували Женевські конвенції та статут МКС, йдеться у звіті.

Перша група з близько 350 дітей прибула з окупованої Донецької області 5 і 6 вересня, друга і третя групи прибули наприкінці вересня та в середині жовтня. Додаткові перекази були здійснені у квітні та травні цього року. З підконтрольних Росії територій України дітей автобусом доставили до Росії, а потім потягом до Білорусі.

Зазначимо, сьогодні також стало відомо, що окупанти запланували проведення нових «медичних оглядів» для дітей з тимчасово окупованих територій Луганщини, щоб підготувати їх до подальшого вивезення на територію рф. Мешканців ТОТ закликають в жодному разі не пускати своїх дітей на будь-які «медичні огляди», які проводять окупанти. 

Нагадаємо, за офіційними даними України за рік повномасштабної війни Росія примусово депортувала більше 16 тисяч дітей з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Втім правоохоронці кажуть, що реальна кількість може бути значно більшою.

Повернути додому поки вдалося лише трохи більше 300 дітей.

При цьому 17 березня Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна як підозрюваного у незаконній депортації дітей з України. Це означає, що за межами Росії, у 123 країнах МКС, його мають заарештувати та передати до суду.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *