ОСТАННІ НОВИНИ

Залучаємо якнайбільше країн, готуємо нові кроки, – Зеленський про день в Японії

Ольга Денисяка

|

Президент Володимир Зеленський розповів про перший день саміту «Великої сімки» в Японії. Зокрема, він заявив, що Україна з партнерами координує позиції та готує нові спільні кроки для перемоги у війні з Росією. Про це президент заявив у зверненні ввечері 20 травня.

«Сьогодні – перший день зустрічей та перемовин у Японії напередодні саміту “Сімки”. Координуємо позиції з партнерами, готуємо нові спільні кроки. Оборона: зброя, ППО, винищувачі – залучаємо якомога більше країн та лідерів заради України. Формула миру. Довготривалі програми підтримки України, фінанси та економіка»,  – заявив Зеленський.

Президент повідомив, що обговорив із головою уряду Італії Джорджею Мелоні, як Італія може посилити «наші можливості захищати життя від російського повітряного терору».

Також провів переговори премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. Зокрема, президент подякував йому «за лідерство в розвитку наших можливостей у небі: Британія дуже активно взялася за сучасні винищувачі для України, і це історичні речі».

Згодом він говорив із премʼєр-міністром Індії Моді. Серед іншого, Зеленський поінформував його про прогрес щодо формули миру та висловив сподівання, що Індія візьме участь у відновленні міжнародного порядку.

Крім того, Зеленський зустрівся із президентом Євроради Шарлем Мішелем.

«Безпека, оборона, економіка, наша спільна політика – обʼєднання потенціалів України та всього Євросоюзу. Я дякую тобі, Шарлю, за твою щиру, незмінну та дієву підтримку», – прокоментував розмову з  Шарлем Мішелем Зеленськкий.

Також він зустрівся з президентом Франції Макроном.

«Ми регулярно обмінюємося поглядами на безпекову ситуацію, розглядаємо ті чи інші варіанти наших спільних оборонних та політичних дій. Так і цього разу. Змістовна розмова. Додає впевненості в нашому руху до перемоги України», – зазначив Зеленський.

Була зустріч і з канцлером Німеччини Шольцом. Обговорили, як можна прискорити чесний мир для України та посилити спільну роботу в рамках «Сімки».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський зранку 20 травня прибув до Японії, де бере участь у заходах у межах саміту «Групи семи».

Цього ж для лідери G7 узгодили спільне комюніке за результатами саміту в Японії – за день до його завершення, де підтвердили непохитну підтримку України «стільки, скільки буде потрібно для досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *