ОСТАННІ НОВИНИ

Махінації та ухилення від сплати податків: олігарху Фуксу оголосили підозру

Наталя Дуляба

|

Підсанкційного олігарха Павла Фуксу підозрюють у масштабних фінансових махінаціях зі стратегічними підприємствами України та в систематичному ухиленні від сплати податків. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Встановлено, що з 2018 року Павло Фукс незаконно заволодів активами українських компаній на понад 100 млрд грн.

Як свідчать матеріали розслідування, підконтрольний йому холдинг підшукував підприємства енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей України, які мали кредити у збанкрутілих банках.

«Кредитні зобов’язання» цих об’єктів викуповували у банках за безцінь, тож це дозволяло втручатися у їхню господарську діяльність.

Потім активи українських заводів та інфраструктурних об’єктів заморожували, блокували їхню діяльність чи доводили до банкрутства.

«Фукс та його спільники ретельно приховували джерела фінансування оборудок та реальних “замовників” через складні фінансові махінації. Для цього використовували понад 100 афілійованих комерційних структур», – йдеться у повідомленні.

Завдяки цим махінаціям Фукс разом зі спільниками отримував надприбутки та ухилявся від сплати податків. Як приклад СБУ називає одну з таких оборудок, внаслідок яких держава понесла збитків майже 100 млн грн.

На підставі зібраних доказів Фуксу та двом топменеджерам холдингу оголосили підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

У межах кримінального провадження накладено арешт на корпоративні права та рахунки 101 компанії, залученої до протиправної діяльності, права вимоги за понад 1600 викупленими кредитами, понад 240 об’єктів нерухомості і транспортних засобів учасників схеми. Частину арештованих активів вже передали в управління АРМА.

Довідково: Павло Фукс, 51 рік – проросійських олігарх, родом із Харкова. Довгий час жив і працював у Росії. Засновник девелоперської компанії Mos City Group, бізнес-магнат.

Згідно з даними з відкритих джерел, у сферу інтересів Фукса, крім девелоперського бізнесу, входять також банківська і нафтогазова сфери.

Фукс потрапив під санкції України ще у 2018 році, у 2021-му проти нього РНБО ввела нові санкції.

Нагадаємо, напередодні підозру також оголосили й олігарху Дмитру Фірташу. Його обвинувачують у махінаціях і привласненні державного газу на 18 млрд грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *