ОСТАННІ НОВИНИ

Привласнення газу на 18 млрд грн: Фірташу і його соратникам оголосили підозру

Наталя Дуляба

|

Олігарху Дмитру Фірташу і топменеджменту його компаній оголосили підозру у махінаціях і привласненні державного газу на 18 млрд грн. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

Йдеться про справу щодо масштабного розкрадання із газотранспортної системи України, яку розслідує Бюро економічної безпеки спільно з СБУ.

За даними слідства, до організації оборудки причетні підсанкційний олігарх Дмитро Фірташ і топменеджери підконтрольних йому компаній. Серед них – керівники «Регіональної Газової Компанії» (РГК), яка фактично управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України.

За даними судово-економічної експертизи, лише протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала збитків Україні на понад 4,2 млрд грн. А загальний розмір шкоди, завданий протягом 2016-2022 років, за попередніми оцінками, може становити більше 18 млрд грн.

Встановлено, що посадовці облгазів Фірташа розкрадали понад 70% коштів, які були передбачені на закупівлю блакитного палива.

«Фактично мова йде про привласнення грошей звичайних українців, які оплачували комунальні платежі. Схема полягала у тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, “купували” паливо у підконтрольної йому ж компанії. Але в реальності отримували не більше 30% від проплаченого обсягу газу», – кажуть правоохоронці.

Натомість дефіцит, який утворювався через цю махінацію, покривали блакитним паливом, що знаходився у державній власності – облгази просто відбирали «недоотримане» паливо із газотранспортної системи України.

При цьому державі за це майже не платили, посилаючись на «відсутність коштів». За даними розслідування, облгази Фірташа сплатили державному оператору української ГТС в середньому 30% від загальної вартості відібраного газу.

У подальшому фігуранти виводили гроші у тінь через мережу підконтрольних олігарху комерційних структур. Із року в рік вони нарощували завдані Україні збитки.

В офісах та за місцями проживання організаторів злочинної схеми провели обшуки. Зокрема, відомо, що цьогоріч у березні в 16 облгазах, в тому числі й на Львівщині, обшуки відбувались у межах кримінальної справи, відкритої за фактом масштабного розкрадання блакитного палива.

Підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.27; ч.5 ст.191; ч.3 ст.27 та ч.3 ст.209 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах організованою групою; легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), оголосили:

  • олігарху Дмитру Фірташу;
  • двом керівникам ТОВ «РГК»;
  • керівнику ТОВ «Йе Енергія»;
  • п’ятьом очільникам облгазів.

П’ятеро із дев’яти фігурантів переховуються від слідства за кордоном, тому їм оголосили підозру заочно. Наразі вирішується питання щодо оголошення цих осіб у міжнародний розшук.

Слідство триває.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *