ОСТАННІ НОВИНИ

Оборудки в облгазах сягають мільярдів гривень: перші деталі від СБУ

Наталя Дуляба

|

16 облгазів України викрили на розкраданні блакитного палива, яке лише у 2021 році завдало державі збитків на 3,5 млрд грн. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Спецслужби спільно з Бюро економічної безпеки задокументували масштабну схему привласнення промислових обсягів газу із газотранспортної системи НАК «Нафтогаз України».

До організації оборудки причетний топменеджмент 16 регіональних газових підприємствах у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, Волинській, Закарпатській, Сумській, Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській та Івано-Франківській областях. Всі вони, як кажуть в СБУ, пов’язані з одним із українських олігархів. Хоч правоохоронці не називають імені, проте відомо, що газовий бізнес в Україні веде Дмитро Фірташ.

«Схема полягала у тому, що «на папері» посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували від них газу. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір блакитного палива, яке знаходилося у газотранспортній системі і належало державі. Такі злочинні дії завдали Україні збитків на майже 3,5 млрд грн лише у 2021 році», – кажуть правоохоронці.

Інша частина схеми полягала у тому, що облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але одержані гроші використовували не для придбання газу, а перераховували підконтрольним комерційним структурам для виведення у тінь.

При цьому облгази продовжували використовувати запаси державної газотранспортної системи і тим самим збільшували свою заборгованість перед «Нафтогазом».

У подальшому організатори схеми намагались «списати» штучну заборгованість завдяки бюджетним коштам.

За цими фактами відкрито кримінальне провадження за ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та за ч.3 ст.212 (ухилення від сплати податків, зборів, обов’язкових платежів) ККУ.

Наразі в офісах усіх 16 облгазів тривають обшуки. У двох регіонах керівництво газорозподільчими компаніями вже повернули державним представникам.

Зі свого боку у пресслужбі «Криворіжгазу» заявили про рейдерське захоплення, яке здійснили під приводом обшуку підприємства. Нових менеджерів, як кажуть в РГК, призначили нелегітимно зміненими членами наглядової ради підприємства.

Наразі триває слідство, правоохоронці встановлюють всі обставини злочинів і людей, які можуть бути до них причетні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *