ОСТАННІ НОВИНИ

На Бахмутському напрямку Сили оборони ведуть активні наступальні дії, – Генштаб

Наталя Дуляба

|

На 444 добу війни російські окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Тут протягом доби відбулось близько 40 бойових зіткнень, в епіцентрі залишаються Бахмут та Мар’їнка. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу за 13 травня.

Уночі 13 травня РФ завдала чергового масованого удару по Україні іранськими ударними безпілотниками Shahed-136/131. За уточненою інформацією 18 із 22 дронів знищили наші захисники.

Протягом доби ворог завдав ракетного удару ракетою С-300 по цивільній інфраструктурі Миколаєва, внаслідок чого є поранені серед місцевих жителів, пошкоджено багатоповерховий будинок та іншу цивільну інфраструктуру.

Крім того, рашисти завдали 66 авіаційних ударів та здійснили близько 70 обстрілів із реактивних систем залпового вогню. Постраждали і населені пункти. Зокрема, внаслідок обстрілу Костянтинівки Донецької області загинули двоє людей, ще 11 отримали поранення, серед жертв є діти. Зруйновано приватний будинок, пошкоджено 4 багатоповерхівки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі застосовує тактику терору.

Ситуація на Волинському та Поліському напрямках без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах.

Завдав авіаударів по районах населених пунктів Мхи, Прогрес, Семенівка Чернігівської області та Бударки Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Клюси, Єліне, Заріччя, Мхи, Медведівка Чернігівської області та Стара Гута, Дем’янівка, Бачівськ, Вільна Слобода, Бобилівка Сумської області, а також Козача Лопань, Огірцеве, Гатище, Бочкове, Нестерне, Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку агресор вів безуспішні наступальні дії в районі Новоселівського та східної околиці Стельмахівки. Бив із авіації по районах населених пунктів Вільшана та Котлярівка. Під вогнем російської артилерії та мінометів опинились Новомлинськ, Дворічна, Табаївка Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби окупанти наступальних дій не проводили. Завдали авіаудару по районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Спірне Донецької області. Також артилерійських обстрілів зазнали населені пункти, що поряд з лінією бойового зіткнення: Макіївка Луганської області, Білогорівка, Верхньокам’янське Спірне та Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку загарбники продовжують вести наступальні дії. Тривають важкі бої за Бахмут. Крім того, протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Богданівка, Бахмут та Біла Гора.

У Генштабі зауважують, що паралельно з веденням позиційної оборони українські військові на цьому напрямку ведуть й активні наступальні дії. Водночас окупанти протягом доби обстріляли Васюківку, Оріхово-Василівку, Богданівку, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Білу Гору, Дружбу, Північне, Південне і Торецьк Донецької області.

На Авдіївському напрямку війська РФ завдали авіаційного удару по Авдіївці, обстріляли з артилерії також Первомайське та Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи Сил оборони відбили численні атаки рашистів у районі Мар’їнки. Водночас під ворожим вогнем опинились населені пункти Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару по району населеного пункту Пречистівка, обстріляв Вугледар, Новоукраїнку, Пречистівку та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках російські окупанти продовжують вести оборону. Завдали авіаційних ударів по районах населених пунктів Времівка Донецької області, Бурлацьке, Затишшя, Гуляйполе, Малі Щербаки Запорізької області, а також Берислав і Козацьке Херсонської області.

Також під ворожими обстрілами були населені пункти, що поряд з лінією бойового зіткнення: Малинівка, Гуляйполе, Білогір’я, Новоданилівка, Новоандріївка, Новопавлівка, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Антонівка, Чорнобаївка Херсонської області та місто Херсон.

Українська авіація завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також удар по їхньому зенітно-ракетному комплексу. Наші захисники збили два ворожих розвідувальних дрони типу «Орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів, а також 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

«Російські окупаційні війська продовжують чинити тиск на громадян України та порушувати права людини на тимчасово захоплених територіях. Зокрема, в Маріуполі на території відділу поліції для допитів місцевого населення залучено близько 50 представників слідчого комітету РФ. Вони беруть участь в принизливих допитах, що супроводжуються знущанням над цивільним населенням», – кажуть у Генштабі.

Крім того, російські окупанти продовжують використовувати інфраструктуру тимчасово захоплених населених пунктів для надання медичної допомоги своїм пораненим військовослужбовцям. Нещодавно в населеному пункті Таврійське Херсонської області на території дитсадка загарбники облаштували польовий шпиталь. Напередодні туди прибули три військові вантажні автомобілі з пораненими окупантами.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *