ОСТАННІ НОВИНИ

РФ знову заблокувала «зерновий коридор»

Ольга Денисяка

|

Росія знову фактично зупинила «Зернову ініціативу», відмовившись реєструвати судна на вхід та проводити їх інспекції. Про це повідомии в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

В міністерстві наголошують, що деструктивна політика росії унеможливлює складання інспекційного плану відповідно до процедур СКЦ, які передбачають щоденне погодження всіма сторонами плану інспекцій як на вихід, так і на вхід. Станом на сьогодні, на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікує 90 суден, з яких 62 – це судна, які йдуть під завантаження. Інспекції як вхідного, так і вихідного флоту призупинені.  Експорт української агропродукції зерновим коридором у квітні не дотягнув і до 3 млн тонн.

«Україна категорично не приймає намагання росії зупинити реєстрацію та інспектування вхідного флоту, які мають відбуватися з огляду на працюючу Ініціативу. Очікуємо на позицію партнерів, ООН та Туреччини», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, «зернову угоду» уклали у липні 2022 року за посередництва ООН і Туреччини терміном на 120 днів. Документ дозволив транспортувати українські сільськогосподарські товари через Чорне море на світовий ринок.

Торік у листопаді угоду продовжили ще на 120 днів. Термін дії закінчувався 18 березня, тож її знову продовжили ще на 4 місяці.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *