ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС нарешті погодив схему спільної закупівлі боєприпасів для України на 1 млрд євро

Андрій Котенський

|

Посли Європейського Союзу у середу погодили схему спільної закупівлі боєприпасів для України після тижнів суперечок, які глибоко розчаровували українських посадовців. Про домовленість повідомило головування Швеції у Раді ЄС, пише Європейська правда.

Посли країн-членів ЄС схвалили угоду на зустрічі в Брюсселі, поклавши край суперечці щодо умов укладання контрактів.

«Посли ЄС схвалили рішення про надання допомоги в рамках Європейського фонду миру для підтримки Збройних сил України у розмірі 1 мільярд євро для спільної закупівлі боєприпасів та ракет», – йдеться у повідомленні.

Деталі угоди, якої вдалось досягти представникам ЄС, наразі публічно не відомі.

Схема спільних закупівель є частиною ширшого плану ЄС передати 1 мільйон артилерійських снарядів і ракет Україні протягом наступних 12 місяців.

Міністри закордонних справ ЄС схвалили загальний план у березні, але схема закупівель зайшла у глухий кут, оскільки уряди сперечалися щодо умов контрактів.

Країни ЄС погодилися обмежити схему компаніями з ЄС і Норвегії, яка має тісні економічні зв’язки з Євросоюзом. Але, за словами джерел, Франція наполягала на тому, щоб саме виробництво боєприпасів відбувалося в Європі.

Така позиція розчарувала інших членів ЄС, включаючи східні та балтійські країни, Німеччину та Нідерланди. Німецький оборонпром, наприклад, імпортує деякі необхідні компоненти з Британії, яка вже не член ЄС, і у разі схвалення підходу Франції ці компанії не могли би претендувати на контракт.

Як повідомляв Львівський портал, наприкінці березня ЄС вирішив поставити в Україну 1 мільйон боєприпасів. Було погоджено виділення 1 мільярда євро з ЄФМ для компенсації країнам ЄС за поставку вже існуючих боєприпасів та ще 1 мільярд євро – для нарощування спроможностей з виробництва артилерійських снарядів.

Спочатку до цієї ініціативи долучилися 17 країн ЄС і Норвегія, а тепер їхня кількість збільшилась до 23 держав.

Нещодавно стало відомо, що Франція і Польща влаштували суперечку, коли посли країн в ЄС не змогли врегулювати спір про спільні контракти Євросоюзу на закупівлю боєприпасів для України.

На цей інцидент відреагував глава МЗС України Дмитро Кулеба. Він висловив розчарування гальмуванням закупівлі боєприпасів, адже за затягування цього рішення Україна платить життями своїх громадян.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *