ОСТАННІ НОВИНИ

Угоду про спільну закупівлю боєприпасів для України підписали 18 країн: перелік

Наталя Дуляба

|

17 країн Євросоюзу та Норвегія у понеділок, 20 березня, підписали спільну угоду про закупівлю боєприпасів для України та своїх національних запасів. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Глава МЗС відзначив, що запланована ЄС поставка Україні мільйона боєприпасів протягом року є стратегічно важливим кроком, який наблизить перемогу.

«Це посилає сильний сигнал європейської єдності та відданості захисту спільних ідеалів», – зауважив Дмитро Кулеба.

Як уточнило Європейське оборонне агентство, угоду наразі підписали такі країни: Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Румунія, Словаччина, Швеція і Норвегія.

Також є ще низка країн-членів ЄС, які висловились за приєднання до цієї ініціативи незабаром після виконання національних процедур.

Угода передбачає дворічну прискорену процедуру щодо артилерійських снарядів калібру 155 мм і семирічний проєкт для закупівлі різних типів боєприпасів.

Коментуючи це рішення, президент України Володимир Зеленський зі свого боку додав, що йдеться як про невідкладне постачання, так і про виробництво боєприпасів.

«Це стратегічний крок. Те, що додає впевненості в нашій єдності, у незмінності руху до перемоги над державою-терористом. Дякую всім нашим партнерам у Європі! Усім, хто справді зацікавлений, щоб Європа була сильною та вільною», – підкреслив глава держави.

Нагадаємо, що ініціативу щодо посилення України боєприпасами висунув глава дипломатії Жозеп Боррель. Таким чином хочуть вирішити проблему дефіциту боєприпасів в українському війську.

Міністри закордонних справ та оборони країн ЄС 20 березня погодили нарощення виробничих потужностей, аби пришвидшити темпи постачання боєприпасів Україні та поповнити власні запаси. На все це витратять 2 млрд євро.

Попередньо відомо, що ЗСУ протягом року мають отримати 1 мільйон боєприпасів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *