ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські медики прооперували немовля, яке не могло дихати та їсти

Анастасія Диняк

|

Отоларингологи лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова прооперували місячного хлопчика зі зрощенням носових отворів. Через рідкісну вроджену патологію дитина не могла дихати та їсти. Про це повідомили у пресслужбі міської ради.

Максим з’явився на світ три місяці тому. Про аномалію внутрішньоутробного розвитку до народження не було відомо. Вагітність минула добре. Тож те, що немовля не змогло самостійно дихати, стало шоком. Його одразу перемістили до реанімації, де підключили до апаратів, та виявили повну кісткову атрезію хоан – небезпечну для життя патологію дихальних шляхів.

«Атрезія хоан – це зрощення внутрішніх носових отворів. Така вроджена аномалія зустрічається в одного із семи тисяч новонароджених. При частковому зрощенні дитина страждає від недоотримання кисню та має високий ризик розвитку пневмонії, і навіть смерті. У випадку ж Максима – йдеться про повне перекриття носових отворів. Єдиним шаном зберегти життя крихітки було виправити ваду хірургічно», – пояснили медики.

Після десяти днів у реанімації, Максима прооперували. Під час хірургічного втручання спеціалісти отоларингологічного відділення зробили в носі малюка отвори та зафіксували їх спеціальними трубками, аби дихальні шляхи знову не заросли. У лікарні під наглядом неонатологів Максим провів місяць. Увесь цей час хлопчик харчувався з допомогою зонду.

Наразі тримісячний Максимко дихає і їсть самостійно, добре набирає вагу. Щотижня малюка привозять до лікарні для розширення носових отворів та проведення профілактичної чистки. Це обов’язкова процедура – щоби внутрішні ніздрі знову не закрилися. Її проводитимуть доти, доки хлопчикові не виповниться шість місяців.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *