ОСТАННІ НОВИНИ

Допомагав окупантам на півдні України: підозру отримав екскерівник охорони Януковича

Наталя Дуляба

|

Колишньому керівнику охорони президента-втікача В’ячеславу Заневському оголосили підозру у пособництві Росії. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

За даними слідства, В’ячеслав Заневський, колишній керівник охорони президента Віктора Януковича, після окупації Херсона та частини Миколаївської області допомагав загарбникам у поширенні кремлівського режиму та придушенні руху опору.

Встановлено, що у липні 2022 року на Заневського вийшов його син, який входив до складу окупаційних угруповань РФ на тимчасово захопленій частині півдня України. Він просив свого батька посприяти російським каральним органам у виявленні місцевих українських патріотів, у тому числі учасників АТО і ветеранів ЗСУ.

«У відповідь на це Заневський сконтактував сина з двома своїми знайомими – очільниками створених агресором «мвс» і «державної служби безпеки» у тимчасово окупованій Херсонщині. У подальшому вони передавали російським загарбникам персональні дані про місцевих жителів та сприяли викраденню людей», – кажуть в СБУ.

Крім того, В’ячеслав Заневський консультував військові підрозділи Росії щодо тактики ведення бойових дій проти Сил оборони України.

На підставі зібраних доказів йому оголосили підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Зараз Заневський переховується від правосуддя на території Росії.

Нагадаємо, за даними Офісу генпрокурора В’ячеслав Заневський втік з України поза пунктами пропуску вже під час збройної агресії РФ. Перебуваючи на тимчасово окупованих територіях Донецької області та Криму, він фінансував дії, направлені на зміну меж території України та сприяв державі-агресору.

Не пізніше грудня 2022 року Заневський очолив охорону губернатора Ульяновської області РФ та був разом з ним 26 грудня 2022 року в окупованому Маріуполі.

Цьогоріч наприкінці березня у Заневського арештували квартири у столиці, елітний готельний комплекс у Буковелі, а також земельні ділянки загальною вартістю 50 млн грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *