ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові провели Всеукраїнські змагання Нескорених

Ангеліна Орел

|

29 та 30 квітня у Львові відбулись Всеукраїнські змагання Ігри Нескорених. Цей відбір до національної збірної, яка восени поїде на Міжнародні ветеранські змагання Invictus Games, став наймасовішим за всі роки: 2 змагальні дні, 4 локації, 9 видів спорту та 223 військові/ветерани, які зазнали травм внаслідок бойових дій. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Рік тому, 28 квітня 2022 року, українська збірна повернулась додому з Invictus Games у місті Гаага (Нідерланди), де виборола 16 медалей. І рівно за рік у Львові розпочався національний відбір на Invictus Games 2023, що відбуватимуться у Дюссельдорфі (Німеччина). На нацвідбір до Львова приїхала рекордна кількість учасників – 223 військовослужбовці чи ветерани з 24 областей України.

Вперше Україна доєдналась до Invictus Games у 2017 році. Як зазначає національна координаторка Ігор Нескорених Ілона Волошина, найголовнішим досягненням учасників змагань за ці роки є не медалі чи перемоги, а ними створена унікальна дружня спільнота, що несе цінності Invictus Games у цивільне життя: сміливість, повага, взаємопідтримка.

«Бійці, чия воля сильніша за тіло – це про всіх учасників Ігор Нескорених. З того моменту, як ви прийняли рішення змагатися на Іграх Нескорених, всі ви стали переможцями. Ви перемогли свій біль і вирішили відновитися. Пишаюся, що спільнота зростає і ви долучаєтесь до змагань. Але, на жаль, є ті нескорені, які вже ніколи не зможуть виступати. За роки війни Україна втратила 10 членів команди нескорених», – сказала на церемонії відкриття міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Впродовж двох днів всеукраїнських змагань учасники випробовували себе у 9 видах спорту. Першого дня нескорені змагались у пауерліфтингу, легкій атлетиці, веслуванні на тренажерах та баскетболі на візках. Більшість (а це близько 60%) цьогоріч вперше брала участь у Іграх Нескорених, тож перед кожними змаганнями судді проводили короткий інструктаж, ознайомлювали з правилами та інвентарем.

Одним з «першачків» став 26-річний Олександр Будько з Рівного (позивний «Терен»), який одразу спробував себе у максимальній кількості видів спорту: жим лежачи, біг, веслування, баскетбол на візках і волейбол сидячи.

«У військо я потрапив у травні 2022 року. Воював на Харківщині, Ізюмський напрямок. У серпні в окоп щось прилетіло, навіть не знаю, що саме, і так сталось, що мені ампутували дві ноги. Я одразу розумів, що буду брати участь в Іграх Нескорених, тому почав тренуватись ще до того, як мав протези. Завжди займався спортом і розумів, що хочу це продовжувати, не зважаючи на травми. З протезами з’явилося ще більше можливостей і почав тренуватись у різних видах спорту. Дуже хотів перевірити свої сили і дух. Ігри Нескорених перевершили всі очікування. Тут настільки все згуртовано і командно, неймовірна атмосфера, немає жодної конкуренції. Тут є той самий дух нескорених», – наголошує хлопець.

Останнім змаганням першого дня стала командна гра – баскетбол на візках. Ця гра є чи не найбільшим експромтом, адже майже всі хлопці вперше сіли у спеціальні візки та зіграли у такий баскетбол. Однак це не завадило згуртованості хлопців, командному духу та веселому проведенню часу.

Другий змагальний день складався із стрільби з лука, велоспорту, плавання та настільного тенісу. Найвидовищнішим з цих змагань став велоспорт. Це єдина частина цьогорічних Ігор Нескорених, яка відбувалась на відкритій локації в центрі Львова, тож львів’яни могли подивитись на змагання та повболівати за учасників. У велоспорті взяв участь і 60-річний львів’янин Микола Сипливий (позивний «Сокіл»). Чоловік каже, що долучається до Ігор вже третій рік поспіль, бо дуже любить цю «молодіжну» атмосферу.

«Я – доброволець з 2014 року. Після повномасштабного вторгнення спочатку служив у львівській 103-ій бригаді, а потім перевівся в луганську, 111-ту. Кілька разів отримав мінно-вибухове поранення. У Іграх Нескорених беру участь з 2019 року. Мій основний спорт – велосипед, але цього року вперше вирішив спробувати себе ще й у веслуванні на тренажері (хоча раніше на ньому навіть не сидів). Взагалі я люблю зимові види спорту, але тут таких немає, однак є бажання «потягатися» з молодими, тому я кожного року реєструються на Ігри. Тут – мої побратими, тут – командний дух», – ділиться військовий.

Кожен учасник Ігор Нескорених має свою унікальну історію, але кожен з них своїм прикладом надихає інших, своїми діями показує, що неможливе – можливо, і своїми вчинками доводить всьому світу, що ніяка бойова травма не може зламати сильного духу. Дуже цінним є те, наскільки всі учасники підтримують одне одного: жоден нескорений не залишився без вболівальників на змаганнях (навіть якщо приїхав на Ігри без рідних чи друзів).

«Шановні воїни, учасники Ігор Нескорених! Я хочу подякувати вам за вашу силу! Українці – це велична нація, адже наші люди пройшли через страшні випробування, виборювали свободу, незалежність та власне українськість для дітей. Саме завдяки стійкості, міцності і силі таких людей як ви, ми й здобудемо перемогу.  Бажаю українські команді як завжди гідно представити нашу країну на цьогорічних Invictus Games в Німеччині. Бажаю всім вам успіху. Будьте завжди вірними собі, своїм мріям і нашій прекрасній Україні», – сказав у своєму відеозверненні нескореним президент України Володимир Зеленський.

Довідково

Invictus Games започатковані в 2014 році принцом Гаррі та вперше були проведені у Лондоні (Великобританія). У них взяли участь близько 300 спортсменів із 13 країн, які воювали разом зі Сполученим Королівством у останніх військових кампаніях. Ігри Нескорених 2023 відбудуться у Дюссельдорфі (Німеччина) з 9 по 16 вересня під девізом «ДІМ ДЛЯ ПОВАГИ».

Україна долучилась до Ігор Нескорених у 2017 році, дебютувавши на змаганнях у Торонто, Канада. Другі Ігри відбулись у 2018 році — в австралійському Сіднеї. У травні 2020 захід мав відбутися у Гаазі, проте у зв’язку карантинними обмеженнями, викликаними COVID-19, був перенесений на 2021, а пізніше на 2022 рік. Зрештою, у квітні 2022 року українська збірна виступила у Гаазі (Нідерланди). Частина учасників збірної повернулися знову на службу.

Збірну України в 2023 році будуть представляти 24 спортсмени з числа військовослужбовців та ветеранів війни, які отримали травми, захворювання та поранення під час виконання службових обов’язків в зоні бойових дій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *