ОСТАННІ НОВИНИ

До Львова передали старовинні ікони, знайдені під завалами у Бахмуті

Наталя Дуляба

|

Українські військові знайшли посеред руїн багатоповерхівки у Бахмуті чотири ікони. Їх передадуть на зберігання у львівський Гарнізонний храм. Про це Львівському порталу повідомили у Координаційній раді учасників бойових дій при ЛОДА.

Відомо, що на таку знахідку українські захисники натрапили у Бахмуті напередодні Великодня. Під час виконання бойового завдання вони побачили ікони просто посеред завалів зруйнованої багатоповерхівки.

Воїни підібрали їх і передали у безпечне місце. Судячи з фото, ікони суттєво не постраждали.

«Згодом ці ікони будуть передані на зберігання в Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла, що символізуватиме стійкість та незламність всього українського народу. За нами правда та з нами Бог. Слава нашим захисникам! Слава Україні!», – йдеться у повідомленні.

Як розповів Твоєму місту заступник декана філософсько-богословського факультету УКУ Тарас Тимо, ікони, які передали із Бахмута, створені у XIX або на початку XX століття.

«Вони не дуже древні та унікальні, проте не менш цінні, оскільки їм понад 100 років. Думаю, що вони мають більше історично-ужиткову цінність як свідчення народної побожності і символічну, бо врятовані з чиєїсь оселі в Бахмуті, ніж суто мистецьку чи історичну», – пояснив він.

За словами Тараса Тимо, на іконах зображені традиційні сюжети: Христос Вседержитель і Богородиця Знамення та Богородиця Одигітрія, що вказує рукою на дитя. Поруч із тим є сюжет західної іконографії, що не є традиційним, проте характерний для свого часу. Йдеться про ікону, де зображений Ісусик зі знаком влади серед троянд.

Як повідомляв Львівський портал, нещодавно серед руїн у Бахмуті українські військові знайшли «Кобзаря» Тараса Шевченка 1917 року випуску. Видання у редакції письменника й літератора Василя Доманицького, доповнене портретом і життєписом Шевченка.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Координаційна рада учасників бойових дій при ЛОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *