ОСТАННІ НОВИНИ

Серед руїн у Бахмуті знайшли рідкісне видання «Кобзаря», – журналіст

Наталя Дуляба

|

У розтрощеному будинку в Бахмуті українські військові натрапили на «Кобзар» Тараса Шевченка, виданий 106 років тому. Про це повідомив журналіст Юрій Бутусов.

На старовинну знахідку українські захисники натрапили в одному зі зруйнованих будинків у Бахмуті. Там поміж уламків вони побачили «Кобзар» Тараса Шевченка, виданий у 1917 році. Саме в цей час після лютневих подій у Російській імперії почалась Українська революція (визвольні змагання).

Як додає Юрій Бутусов, випадок є дуже символічним, адже «Кобзар» військові знайшли саме 9 березня – у день народження легендарного українського поета. Побачивши, що примірнику більше ста років, воїни вирішили передати книгу на реставрацію.

«На жаль, власник невідомий, але рідкісну кригу не буде втрачено», – наголосив журналіст і додав, що військові, які натрапили на «Кобзаря», є також учасниками молодіжного військово-спортивного товариства «Сокіл».

На фото видно, що знайдений примірник «Кобзаря» випустила друкарня видавництва «Криниця» у Києві в 1917 році. Видання у редакції письменника й літератора Василя Доманицького, доповнене портретом і життєписом Тараса Шевченка.

Як відомо, саме Василь Доманицький був редактором першого повного «Кобзаря», виданого у 1907 році.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Юрій Бутусов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *