ОСТАННІ НОВИНИ

Рада повернула 30-тисячні доплати військовим

Андрій Котенський

|

ВРУ повернула 30 тисяч гривень доплати військовим, рятівникам та поліції, які скасували нещодавно. Доплати діятимуть до кінця періоду воєнного часу. Про це повідомила народна депутатка України IX скликання Наталія Піпа.

Закон вступає в дію від 1 квітня. «За» відповідне рішення проголосували 277 народних депутатів.

Водночас за словами нардепа Ярослава Железняка, радіти ще зарано, бо надбавку захисникам мали б повернути за рахунок скороченя зарплат для держслужбовців та менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат). Проте суми зекономлених коштів буде недостатньо для повернення усіх доплат, для цього вочевидь необхідно ще вносити зміни до бюджету.

«І тут головне, щоб повернення надбавок спрацювало:

– скоріш за все потрібно змінювати Бюджет;

– обмеження на зарплати до 10 мінзарплат це дуже мала економія. Навіть на 2% від запланованих видатків не вистачить. Нагадаю, що ми в день на виплати військовим витрачали 2,7 млрд грн. Тому я б поки не так однозначно стверджував, що повернули», – повідомив Ярослав Железняк.

Як повідомляв Львівський портал, військовим, які не перебувають на передовій, врізали виплати.

Підставою для перегляду порядку нарахування виплат військовим, які не перебували на передовій, стали доручення Кабінету Міністрів України, для оптимізації видатків Державного бюджету України.

«Бойові виплати у 100 тис. гривень на місяць будуть збережені українським бійцям, які воюють з противником на передньому краї. Те ж саме стосується сімей полонених та зниклих безвісти – виплати винагороди у розмірі 100 тисяч гривень для них також зберігаються. Анонсовані зміни торкнуться винятково військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів ВВНЗ, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій», – пояснювали врізання доплат у Міноборони.

Водночас із 1 лютого 2023 року були збільшені розміри щомісячного (основного) грошового забезпечення (без додаткової винагороди) військовослужбовців так, щоб мінімальний його рівень для Збройних Сил України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби України, становив не менше ніж 20 100 гривень, також для осіб рядового і начальницького складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій та поліцейських Національної поліції України – на рівні не менше ніж 17 000 гривень.

Як відомо від початку повномасштабного вторгнення рашистів в Україну усім військовослужбовцям строкової служби доплачували 30 тисяч гривень на місяць.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *