ОСТАННІ НОВИНИ

Львів просить газу й надалі за пільговою ціною

Наталя Дуляба

|

Виконавчий комітет Львівської міської ради звернеться до Кабінету Міністрів України з проханням продовжити термін дії пільгових цін на газ для комунальних і бюджетних установ. Відповідне рішення прийняли 4 квітня.

Як розповіла заступниця міського голови Львова з питань ЖКГ Ірина Маруняк, зараз Львів купує газ для населення та своїх комунальних установ за пільговою ціною. Однак постанова, яка регламентує цю процедуру, діє до 30 квітня.

Тому в мерії переймаються, що незабаром доведеться купувати газ за комерційною ціною, яка уп’ятеро вища від пільгової.

«Станом на зараз прийнята постанова Кабінету Міністрів, яка говорить про те, що вартість газу за пільговою ціною теплопостачальні організації можуть брати до 30 квітня. Яка буде ситуація після цієї дати, незрозуміло. Тому якщо не буде продовжено цю постанову, то ми будемо змушені купувати газ за комерційною ціною, яка є у п’ять разів вищою. Тому хотілося б, щоб нас почули», – зауважила Ірина Маруняк.

Звертаючись до уряду, Львівська міська рада проситиме продовжити можливість теплопостачальним підприємствам купувати газ для потреб населення і бюджетних установ за пільговими цінами протягом усього терміну дії воєнного стану в Україні та ще протягом пів року після його припинення чи скасування.

В міському управлінні економіки підприємств додають, що зараз львівські теплопостачальні підприємства платять за тисячу кубометрів газу 7240 грн з ПДВ (для потреб населення) та 16 390 грн з ПДВ (для бюджетних установ).

Нагадаємо, в Україні вирішили не піднімати тарифи на газ і тепло для населення під час війни. Відтак до її завершення дофінансовувати підприємства теплокомуненерго буде держава.

На початку березня уряд затвердив процедуру щоквартального розподілу дотацій областям на покриття комунальних послуг і виплату зарплат. За перши квартал регіони отримають 10,2 млрд грн із держбюджету.

Додамо, українцям також обіцяли, що електроенергія не подорожчає щонайменше до кінця опалювального сезону 2022/2023, а водопостачання – до кінця 2023 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *