ОСТАННІ НОВИНИ

У Бориславі померла зв’язкова УПА Марія Григор

Наталя Дуляба

|

На 94 році життя померла зв’язкова УПА та політув’язнена Марія Григор. Про це Львівському порталу повідомили у Бориславській міськраді.

Марія Григор була членкинею Бориславської станиці ОУН імені Нечая, зв’язковою УПА, в’язнем мордовських політичних таборів. Її життя обірвалось 31 березня.

«Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким. Світлий, добрий спомин про Марію Стасівну назавжди залишиться в спогадах усіх, хто знав, любив та поважав. Вічна пам’ять», – кажуть у мерії Борислава.

Григор Марія Стасівна народилась 8 липня 1929 року в селі Тур’є колишнього Старосамбірського району у селянській сім’ї. Закінчила 8 класів школи, працювала санітаркою в колгоспі. У 14 років вступила в ОУН. З 1946 року стала зв’язковою УПА, збирала продукти для повстанців, робила перев’язки пораненим.

У 1948 році Марія Григор повінчалась у церкві із повстанцем з рідного села Михайлом Мартичем (псевдо Покірний), який загинув у бою з НКВДистами у травні 1950-го.

У січні 1950 року радянська влада її арештувала й відправила у табори на 10 років. Покарання Марія Григор відбувала в Мордовії в селищі Явас. На волю вийшла у 1956 році і повернулась у Борислав, де працювала на швейній фабриці до виходу на пенсію.

Нагадаємо, у серпні 2022 році у Львові померла остання зв’язкова Романа Шухевича Дарка Гусяк. Їй було 98 років.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *