ОСТАННІ НОВИНИ

США не виявили серйозних порушень, пов'язаних із допомогою Україні, – інспектор USAID

Наталя Дуляба

|

Попри збільшення кількості повідомлень про можливе нецільове використання допомоги, наданої Сполученими Штатами, її інспектори не виявили ознак серйозних порушень у зв’язку з цим. Про це пише Європейська правда.

На спеціальному засіданні в Сенаті США 29 березня заявила виконувачка обов’язків генерального інспектора Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Ніколь Анджарелла розповіла, що з початку повномасштабного вторгнення Штати створили кількарівневу систему контролю за американською допомогою Україні та провели роз’яснювальну роботу щодо того, як можна повідомити про підозри порушень.

Анджарелла зазначила, що з початку відповідної діяльності її офіс генерального інспектора USAID отримав 178 повідомлень про можливі порушення, пов’язаних із Україною, «що на 556% більше, ніж за попередні одинадцять місяців».

«На сьогодні ми не маємо жодних серйозних кримінальних знахідок, пов’язаних з наданням допомоги Україні з боку США. Однак таке збільшення кількості повідомлень свідчить про те, що наша інформаційно-просвітницька робота працює. І що люди знають, як і кому повідомляти про потенційні зловживання коштами USAID», – підкреслила вона.

Виконувачка обов’язки генінспектора USAID пізніше розповіла, що її офіс наразі здійснює два відкриті розслідування щодо можливого зловживання американською допомогою і ще п’ять – перебувають на стадії попереднього розслідування.

Ніколь Анджарелла розповіла про випадок, коли могло виникнути потенційне зловживання в межах тендерних процедур, про яке повідомив «один із великих американських підрядників, що працюють в Україні», та в цьому випадку до порушення справа не дійшла – його було попереджено.

«Серйозні висновки будуть зроблені після процесу ретельного розслідування або аудиту, … тож на сьогодні ми не підтвердили жодного звинувачення», – підкреслила Анджарелла.

Як повідомляв Львівський портал, США створили інститут моніторингу та розслідування незаконних дій шахраїв і корупціонерів, які використовують допомогу американського народу Україні під час повномасштабного вторгнення Росії.

В січні в Києві перебували аудитори, які покликані забезпечити підзвітність американської військової та фінансової допомоги. Невдовзі після цього у Мінфіні США заявили, що не мають жодних свідчень нецільового використання американських коштів в Україні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *