ОСТАННІ НОВИНИ

Знання Конституції, історії та мови. В Україні вводять іспити для отримання громадянства

Ольга ДЕНИСЯКА

|

Верховна Рада підтримала нові умови для прийняття громадянства України. Тепер треба буде складати іспити зі знання Конституції, історії України та державної мови. Про це повідомляє Львівський портал.

На засіданні 21 березня Верховна Рада України прийняла урядовий Закон про внесення змін до Законів України «Про громадянство України» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо умов прийняття до громадянства України 7606.

«Повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року РФ на територію України внесло корективи ставлення держави до інституту громадянства України, зокрема щодо встановлення додаткових умов для прийняття до громадянства України», – йдеться у пояснювальній записці.

Ухвалений законодавчий акт зобов’язує осіб, які хочуть отримати громадянство України, складати іспити з основ Конституції України, історії України, а також на рівень володіння державною мовою.

Складання іспитів з основ Конституції України, історії України здійснюється у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Законопроект також зобов’язує претендентів на громадянство володіти державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови.

Ті, хто вже отримав громадянство, впродовж 2 років мають скласти іспит. Інакше така особа втрачає громадянство.

Хто може не складати іспит на знання мови

Низка осіб має право на набуття громадянства України без посвідчення рівня володіння державною мовою. Йдеться про:

  • осіб, які мають видатні заслуги перед Україною та прийняття яких у громадянство становить державний інтерес для України,
  • осіб, які в установленому законодавством України порядку проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, у тому числі нагороджені державною нагородою,
  • осіб, які отримали посвідчення на проживання.

Ці люди зобов’язані опанувати державну мову на рівні, визначеному законодавством, протягом двох років від набуття громадянства України.

Невиконання зобов’язання про складання іспитів з основ Конституції України, історії України, на рівень володіння державною мовою вказаними категоріями осіб є підставою для втрати громадянства України.

Як раніше отримували українське громадянство

У 9 статті Закону Про громадянство України були такі умови для прийняття:

  • визнання і дотримання Конституції України та законів України;
  • подання декларації про відсутність іноземного громадянства або зобов`язання припинити іноземне громадянство (для іноземців);
  • безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх 5 років. Для певних осіб мінімальний термін становив 2 роки;
  • отримання дозволу на імміграцію;
  • володіння державною мовою відповідно до рівня, встановленого законодавством України. Підтверджується сертифікатом про рівень володіння державною мовою;
  • наявність законних джерел існування.

Запровадження іспитів почалось з петиції українців

Раніше українці створили відповідну петицію, якою пропонували, аби для отримання українського громадянства, кандидатам запровадили тест на знання української мови, історії України та Конституції України, а також вивчити національний гімн.

Петицію підписали понад 25 тисяч людей, тому президент надав відповідь на неї. Володимир Зеленський заявив, що законодавчою сферою займається Кабмін, тому доручив голові уряду Денису Шмигалю опрацювати це питання.

Згодом у Раді зареєстрували проект Закону про внесення змін до Законів України «Про громадянство України» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо умов прийняття до громадянства України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *