ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові провели мирну акцію, присвячену річниці трагедії в маріупольському театрі

Ольга Денисяка

|

Рік тому у цей день росіяни нанесли авіаудар по будівлі драматичного театру у Маріуполі, де на той момент перебували понад 1000 мирних мешканців. Через цю трагедію загинуло чимало людей, серед них діти. Для вшанування пам’яті загиблих і підтримки маріупольців у багатьох українських містах проводять мирні акції під назвою «ДЕ ТИ». Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

16 березня 2022 року в маріупольський театр влучила ворожа бомба, не зважаючи на те, що мешканці написали перед входом великими літерами «ДЕТИ». Напис був спеціально зроблений російською, щоб росіяни, які здійснювали обстріл бачили і розуміли, що в цій будівлі перебувають цивільні. Але їх це не зупинило, і ця трагедія стала символом обличчя російської агресії проти України та людства.

Сьогодні, рівно за рік після влучання в драмтеатр, маріупольці у семи різних українських містах (Львів, Тернопіль, Чернівці, Ужгород, Київ, Івано-Франківськ, Кривий Ріг) проводять мирну акцію «ДЕ ТИ». Така назва – це символічне питання всіх мешканців Маріуполя.

«Зараз в словах «де ти» кожен маріуполець чи кожна маріупольчанка бачить питання теперішнього їхнього життя. Де ти, мирний український Маріуполе, який у нас тимчасово забрали російські окупанти? «Де ти?» вигукували в слухавки своїх телефонів тисячі людей, намагаючись знайти рідних, друзів, бо з 2 березня 2022 року Маріуполь перебуває в інформаційній блокаді. Де ти – це перше питання, яке ми зараз першим ставимо маріупольцям, які розкидані по всьому світу», – наголосила Алевтина Швецова, координаторка акції у Львові.

У Львові акцію провели біля театру опери та балету. Маріупольці, які зараз проживають в нашому місті, принесли квіти і лампадки та хвилиною мовчання вшанували всіх загиблих у стінах Маріупольського драматичного театру. Також вони принесли шматочок знаменитої люстри, яка була окрасою цього закладу культури.

З організаторами акції сконтактував Данило, який до 14 березня був у цьому театрі і попросив зачитати його слова-роздуми про авіаудар 16 березня.

 «До 14 березня я перебував в драмтеатрі. До сьогодні мене колотить від думки, що я залишився живим, бо виїхав за день до загибелі таких мені знайомих облич. Ще вчора я ділився з дітьми їжею з багаття, яке ми розвели на дошках з ковзанки, а сьогодні я ридаю, бо маленький Марк не зможе стати актором, як його мати, чи що Сергій так і не попросить вибачення у дружини, з якою посварився ввечері. Це все були прості люди, зі своїми емоціями і почуттями, про які ми вже ніколи не дізнаємось. Ми трималися за драмтеатр як за останню соломинку безпеки, але вона стала тією мотузкою, яка задушила нас», – написав Данило.

На жаль, точної кількості загиблих у цій будівлі ніхто ніколи не дізнається, але організатори акції закликають пам’ятати про них та цю трагедію, адже світ не може забувати про військові злочини, скоєні проти мирних людей.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *