ОСТАННІ НОВИНИ

Росія готова продовжити «зернову угоду», але тільки на 60 днів

Наталя Дуляба

|

Російська делегація після переговорів із високопосадовцями ООН 13 березня заявила про прийнятність продовження «зернової угоди», але тільки на 60 днів. Про це пише Європейська правда.

«Російська сторона, наголошуючи на “пакетному” характері запропонованих Генсекретарем ООН Гутеррешем Стамбульських домовленостей, не заперечує проти чергового продовження “чорноморської ініціативи” після закінчення другого терміну 18 березня, але лише на 60 днів», – йдеться у заяві заступника глави МЗС РФ Сєргея Вершиніна.

Вершинін сказав, що подальша позиція РФ визначатиметься «залежно від реального, не на словах, а на ділі, прогресу з нормалізації нашого сільгоспекспорту, включно з банківськими платежами, транспортною логістикою, страховками, “розморожуванням” фінансової діяльності та постачанням аміаку трубопроводом “Тольятті-Одеса”».

За його словами, розмова з представниками ООН підтвердила, що «якщо комерційне вивезення української продукції здійснюється стійкими темпами, приносячи чималий прибуток Києву, то на шляху російських сільгоспекспортерів, як і раніше, зберігаються бар’єри».

«Заявлені Вашингтоном, Брюсселем і Лондоном санкційні вилучення для продовольства і добрив на ділі не працюють», – сказав заступник міністра закордонних справ РФ.

Як повідомляв Львівський портал, «зернову угоду» уклали у липні 2022 року за посередництва ООН і Туреччини терміном на 120 днів. Документ дозволив транспортувати українські сільськогосподарські товари через Чорне море на світовий ринок.

Торік у листопаді угоду продовжили ще на 120 днів. Термін її дії закінчується вже 18 березня.

Нещодавно міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що він вірить у продовження дії угоди після 18 березня. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш під час свого недавнього візиту до Києва теж висловився за продовження дії Чорноморської зернової ініціативи.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *