ОСТАННІ НОВИНИ

Україні потрібен «Рамштайн» із розмінування території, – міністерка економіки

Наталя Дуляба

|

Україні потрібен аналог «Рамштайну» для розмінування території. Таку думку висловила перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко, повідомляє пресслужба уряду.

Про складність розмінування українських територій, зважаючи на масштаби, міністерка поговорила із членкинею парламенту Канади Хізер Макферсон.

Юлія Свириденко зауважила, що самотужки Україна зможе розмінувати свої території лише через 70 років, зважаючи на наявні зараз ресурси та забруднені площі. Тому, на її думку, для суттєвого пришвидшення цього процесу вкрай необхідна допомога міжнародних партнерів за зразком «Рамштайну», коли міністри понад пів сотні країну світу координують зусилля щодо військової допомоги Україні.

«Рамштайн» із розмінування мав би охоплювати фінансову, технологічну й організаційну допомогу Україні.

За даними ДСНС, загалом із початку широкомасштабного вторгнення РФ на території України піротехніки вже знешкодили 328 743 вибухонебезпечні предмети та 2891 кг вибухової речовини, у тому числі 2191 авіабомбу. Обстежено територію площею близько 80 092 га.

Станом на кінець 2022 року в Україні досі заміновано 174 тисячі кв км території, що становить близько 30% всієї площі держави. А станом на квітень розмінування потребували близько 300 тисяч кв км території України, тобто майже половина її площі.

Нагадаємо, Держдепі США вже заявили, що тактика росіян мінувати все навколо в Україні, а особливо цивільні об’єкти і навіть тіла вбитих, нагадує дії терористів ІДІЛу в Сирії та Іраку. Відтак на думку американців, розмінування в Україні є найбільшим викликом для саперів із часів Другої світової війни.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *