ОСТАННІ НОВИНИ

Розвіднику білоруського КДБ, який воював проти України, винесли вирок

Наталя Дуляба

|

Співробітник білоруського КДБ, який воював проти України під прикриттям найманця приватної військової компанії «Редут», відсидить 10 років за ґратами. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Йдеться про мешканця Мінської області, якого взяли в полон у вересні 2022 року під час боїв на Донеччині. Тоді в СБУ казали, що  цей 22-річний хлопець є першим спійманим білорусом, який воює проти України.

Затриманий одразу намагався видати себе за «рядового» бойовика і тим самим хотів приховати свою приналежність до білоруської спецслужби.

Однак військова контррозвідка СБУ «розколола» зловмисника і отримала від нього інформацію про поставлені завдання.

Як встановило слідство, білоруса у грудні 2020 року зарахували до складу 2 антитерористичного відділу КДБ на посаду розвідника.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ він отримав завдання на проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

За легендою він мав діяти нібито як іноземний найманець, а зібрану розвідувальну інформацію передавати у Мінськ через зв’язкового.

Влітку 2022 року білорус прибув до тренувального табору російської ПВК «Редут», де пройшов оперативно-бойову підготовку під керівництвом кадрових співробітників російських спецслужб.

Потім його перекинули у складі окупаційного угруповання на східний фронт. Зловмисник брав активну участь у боях на Харківському і Краматорському напрямках.

Серед основних завдань ворожого розвідника був збір даних про зразки іноземного озброєння, які надходять ЗСУ від західних партнерів.

«Крім того, він намагався розвідати плани можливої участі російських ПВК у спробах усунення від влади чинного режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка», — кажуть спецслужби.

За цим фактом було відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 447 ККУ (найманство). Суд визнав обвинуваченого винним і призначив йому покарання у вигляді 10 років ув’язнення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *