ОСТАННІ НОВИНИ

Офіційно підтверджено участь першого білоруса у війні проти України

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці офіційно задокументувати факт участі першого громадянина Білорусі у війні проти України, яку почала Російська Федерація. Він воював як найманець приватної військової компанії. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора.

Йдеться про 22-річного громадянина Республіки Білорусь, якого взяли в полон ЗСУ неподалік Яцьківки, що на Донеччині.

За даними слідства, заради матеріальної вигоди білорус добровільно підписав контракт з приватною військовою компанією «Редут». Як кулеметник-ретранслятор окупаційних військ він брав участь у воєнних діях проти України. Щомісяця йому обіцяли платити 3600 доларів, а за інвалідність – надбавку у 100%.

Спійманому російському найманцю оголосили підозру в участі у збройному конфлікті та воєнних діях (ч.4 ст.447 Кримінального кодексу України). Це перший випадок, коли правоохоронці офіційно зафіксували участь громадянина Біорусі у війні на боці Росії проти України.

«Оголошення підозри саме громадянину Білорусі для українських правоохоронців поки є першим випадком. 22-річний хлопець прийшов в Україну саме вбивати, бо за штатним розкладом був кулеметником. Починаючи з липня і до полону цей найманець воював на Харківщині та на Донеччині, зокрема в Ізюмі та Краснопіллі», – прокоментував прессекретар Генпрокуратури Борис Іванов.

Наразі триває слідство. За скоєне іноземцю загрожує від 5 до 10 років тюрми.

Нагадаємо, нещодавно самопроголошений президент Білорусі Алєксандр Лукашенко заявив, що білоруси беруть участь у війні Росії проти України, однак вони «нікого не вбивають».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *