Виступ Зеленського у Європарламенті: про що говорив президент

Наталя Дуляба

|

У четвер, 9 лютого, президент України Володимир Зеленський приїхав до Брюсселя і виступив перед депутатами Європейського парламенту. Про це повідомляє Львівський портал.

Першою взяла слово президентка Європарламенту Роберта Метсола, яка вкотре висловила підтримку Україні, запевнила, що Європа буде допомагати «стільки, скільки буде потрібно». Також політикиня закликала країни ЄС якомога швидше надати Україні далекобійні системи і бойові літаки.

Після Метсоли виступав Володимир Зеленський. Його депутати стоячи вітали аплодисментами, дехто тримав у руках плакати з написом «Ми разом з Україною!». Свій виступ глава держави розпочав із гасла «Слава Україні!», на що зала відповіла «Героям Слава!».

Володимир Зеленський подякував Європейському парламенту за підтримку та принциповість. Він говорив про цінності Європи: верховенство права, демократія, рівність і справедливість, свободу. Всі вони є цінностями й орієнтирами для України, яка зараз є на «шляху до свого дому».

«Це наша Європа. Такі наші правила. Такий наш way of life. І для України it’s way home, шлях до свого дому. Зараз я тут, щоб захистити шлях додому нашого народу. Усіх українців, усіх українок. Різного віку та різних політичних переконань. Різного соціального статусу, різного погляду на релігію. Різної особистої історії, але однієї з вами усіма європейської історії», – сказав президент.

Він наголосив, що Росія, яка вторглася в Україну з війною, намагається не лише захопити її силою, а й знищити всі європейські цінності й орієнтири, умисно поширює ксенофобію та намагається зробити частиною нормальності в Європі «все те нелюдське, що було в 1930-х та 1940-х роках».

«Європо! Ми захищаємося від найбільш антиєвропейської сили сучасного світу. Ми захищаємось. Ми, українці, на полі бою разом із вами. Я дякую вам за те, що ми захищаємося разом! І ми мусимо захиститися! І це важливо не лише для держав Європи. Не лише для спільнот Європи.

Хоч би ким ми були, ми завжди боремося проти зневаги. Хоч би де ми жили, ми завжди робимо ставку на добросовісність. Хоч би про що ми з вами мріяли для своїх дітей, для своїх онуків, безумовним тлом для цих наших мрій є мир – мир і безпека. Чи буде все це можливим, якщо не здолати антиєвропейську силу, яка прагне вкрасти у нас із вами, у нас усіх Європу? Ні. Лише наша перемога все це гарантуватиме – кожну з наших із вами спільних європейських цінностей», – резюмував Володимир Зеленський.

Він підкреслив, що доля Європи ніколи не залежала виключно від політиків, її доля – у руках кожної людини. І кожен зараз здатен вплинути на перемогу. Глава держави висловив вдячність усім, хто підтримав Україну в цій історичній боротьбі з Росією.

Володимир Зеленський також висловив сподівання, що Євросоюз дасть позитивну оцінку внутрішнім реформам в Україні і таким чином держава стане на крок ближчою до членства у ЄС.

«Україна й країни ЄС поєднують принциповість та енергійність. Ми всі рівні в тому, що представляємо Європу, і добросовісні в тому, що кожен є лідером Європи у своєму конкретному житті. Ми не покладаємося на слова – ми діємо. Ми не пасуємо перед ворогом – ми стоїмо. Ми не втрачаємо часу – ми змінюємось і ми змінюємо. Європа завжди залишатиметься вільною, поки ми разом», – додав президент та запросив депутатів Європарламенту в Україну.

На завершення виступу Володимира Зеленського зала знову вибухнула оплесками, після чого пролунали гімн України і ЄС.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото, відео: ОП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *