ОСТАННІ НОВИНИ

Отриманий у спадок мільйон доларів Залужний пожертвував на ЗСУ

Наталя Дуляба

|

Головнокомандувач Збройних Сил генерал Валерій Залужний отримав у спадок зі США 1 мільйон доларів і передав усі ці кошти на потреби українського війська. Про це пише The New York Times.

Валерій Залужний отримав спадок від американця українського походження Григорія Степанця. Про це повідомила сама родина Степанців.

Натомість всю отриману суму генерал пожертвував на українську армію у січні цьогоріч.

На запит журналістів Української правди у пресслужбі ЗСУ підтвердили цю інформацію. Степанець дійсно залишив Залужному спадок в 1 мільйон доларів.

«Генерал Залужний спрямував ці гроші у повному обсязі на спецрахунок Національного банку України для збору коштів на потреби армії, що підтверджено SWIFT-повідомленням банку від 5 січня 2023 року», – відзначили у ЗСУ.

«Я все своє життя віддав Збройним Силам. І не мав жодного сумніву, що повинен робити зі спадком. Остання воля пана Григорія, очевидно, полягала в тому, щоб підтримати в моїй особі українське військо. Вдячний всім, хто допомагає Збройним Силам України. І вдячний своїй родині за розуміння», – прокоментував сам Валерій Залужний.

ЗМІ також пишуть, що Григорій Степанець заповів ще по 2 мільйони доларів Українському католицькому університету та Києво-могилянській академії, ще 1 мільйон доларів – ізраїльській армії ЦАХАЛ.

Хто такий Григорій Степанець?

Народився у 1938 році у Вінниці. Його батько воював під час Другої світової війни і був убитий німцями в жовтні 1941 року. Григорія з матір’ю евакуювали на Урал, де вони зазнали голоду та інших випробувань. Після закінчення війни вони повернулися до Вінниці.

Степанець закінчив середню школу і в 1956 році вступив до Московського державного університету імені Ломоносова, де отримав ступінь магістра з математики, ступінь магістра з хімії та ступінь кандидата наук з фізичної хімії. Вільно володів українською, російською, німецькою, італійською та англійською мовами.

Працюючи в Геофізичному науково-дослідному інституті в Москві, він підписав листа на підтримку дисидентів, тож невдовзі його звільнили за сфальсифікованим приводом. Пізніше Григорія Степанця переслідувало КДБ, він не міг працювати. Подав заявку на отримання виїзної візи, але йому відмовили.

Ситуація змінилася після приходу Горбачова до влади, відтак він отримав дозвіл виїхати з СРСР. У 1989 році Степанець приїхав до США і почав працювати розробником програмного забезпечення у Microsoft у Редмонді (штат Вашингтон). Разом з іншим розробником програмного забезпечення він винайшов патент, переданий Microsoft на декодування кодів даних змінної довжини.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *