ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський бізнесмен відмив на ПДВ понад 35 млн грн. Доповнено

Андрій Котенський

|

У Львові викрили злочинну схему відшкодування ПДВ, на якій відомий місцевий бізнесмен відмив понад 35 млн грн. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Бюро економічної безпеки.

Відомо, що в компаній львівського бізнесмена вилучено понад 25 млн грн готівкою, а також фінансово-господарські документи та носії інформації, що підтверджують протиправну діяльність товариства.

Встановлено, що службові особи згаданого товариства протягом 2021-2022 років купували різноманітні продукти харчування у декількох приватних підприємств. Надалі товари реалізовували суб’єктам господарювання різних форм власності, а також через мережу продуктових магазинів на території Львова, що належить відомому львівському підприємцю.

При цьому, продаж згаданих товарів не відображали у податковій звітності.

Таким чином товариство штучно створило нібито наявні залишки вказаних ТМЦ у складських приміщеннях, що дало можливість внести неправдиві відомості до офіційних документів та подати заяви на повернення сум бюджетного відшкодування ПДВ.

Використовуючи таку схему, товариство завдало державі збитків, у вигляді незаконного бюджетного відшкодування ПДВ на майже 35,4 млн грн.

Імені підприємця, який відмивав кошти платників податків не називають. Втім Zaxid.net, посилаючись на власні джерела, пише, що йдеться про власника мережі маркетів «Близенько» Олександра Бережанського.

Зі свого боку Львівська міська рада неодноразово звинувачувала мережу магазинів «Близенько» в ухиленні від сплати податків.

У мерії кажуть, що працівникам тут платять мінімальну платню на рівні 6000 грн, решту ж виплачують «на руки» і таким чином сплачують незначну суму ПДФО до бюджету Львова. Тим часом станом на літо 2022 року зарплата у мережах інших львівських супермаркетів і мінімаркетів становила від 12 до 15 тисяч грн.

Відтак міська рада стверджувала, що мережа «Близенько» не сплатила до бюджету Львова щонайменше 36 млн грн.

Станом на липень львівська мережа «Близенько» нараховувала 110 магазинів. Офіційно працевлаштовано було близько 1000 людей, тоді як, наприклад, у 62 магазинах мережі «Рукавичка» — орієнтовно 3000.

Також відомо, що розрахунок у мережі «Близенько» проводять двома різними чеками, що теж дозволяє впливати на обсяг сплати податкових відрахувань.

Оновлено 23 грудня. Водночас керівництво «Близенько» спростовує інформацію про ухилення від сплати податків.

Нагадаємо, напередодні з посади звільнили головного податківця Львівщини Андрія Щербака.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *