ОСТАННІ НОВИНИ

В ЄС розповіли, як допомагатимуть Україні відновлювати енергетичну інфраструктуру

Ольга Денисяка

|

Європейський союз докладає максимальні зусилля, щоб допомогти Україні у відновленні зруйнованої російськими обстрілами енергетичної інфраструктури. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявила єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон.

За її інформацією в Україні вже зруйновано 40% енергетичної інфраструктури. 

«40% інфраструктури не працює, а отже, зима буде дуже складною. Але крок за кроком ми можемо виправити пошкодження. Крім того, з березня Україна підключена до нашої електромережі. Тож Європа також може забезпечити додаткові потоки електроенергії, щоб замінити частину втраченого виробництва електроенергії з української землі», – заявила Єврокомісарка.

Посадовиця розповіла про створення Фонду підтримки енергетики для того, щоб країни як із ЄС, так і з-за його меж могли підтримати Україну.

«Ми запропонували схему фінансування на наступний рік для України, і вони (українці – ред.) справді визначать пріоритети своїх фінансових потреб для відновлення енергетичної інфраструктури. Але в цілому це дасть Україні стабільний потік підтримки: 1,5 мільярда євро щомісяця…Багато невідомого, поки триває війна. Але ми з нашого боку робимо максимум, щоб люди мали доступ до тепла, навіть якщо це означатиме лише тимчасові генератори замість стабільних зовнішніх трансформаторів», – пояснила вона.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський напередодні заявив, що Росія готується повторити масовані удари по енергетичній інфраструктурі України. Для цього їй знадобились, зокрема, іранські ракети. Втім Україна, як запевнив глава держави, готується відповідати.

Масовані атаки по енергетичних об’єктах України російські окупанти почали здійснювати 10 жовтня. Своїми ударами рашисти уразили близько 40% енергетичної інфраструктури. Через навантаження на енергосистему в регіонах почали вводити графіки вимкнення електроенергії.

Наразі вже 12 країн зголосились допомагати Україні з відновленням її енергетичної інфраструктури, зруйнованої внаслідок російських атак. Йдеться про постачання спеціального обладнання, генератори, теплові гармати та інше специфічну техніку.

Президент Володимир Зеленський заявив, що допомогу Україні в енергетичній галузі іноземні партнери надаватимуть у такому ж форматі, як військовий «Рамштайн».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *