ОСТАННІ НОВИНИ

Папа Римський заявив, що росіянам не притаманна жорстокість

Наталя Дуляба

|

Папа Римський Франциск заявив, що має велику шану до російського гуманізму, тому вважає: жорстокість російських військових, із якою вони воюють в Україні, не притаманна російському народу. Про це він сказав, спілкуючись із журналістами під час повернення з Бахрейну, пише Vatican news.

«Мене вражає – і тому я вживаю слово “багатостраждальна” [дослівно: “martoriata” – “піддана мукам” від “martoriare” – “катувати, мучити”] – ота жорстокість, яка не притаманна російському народові, можливо… бо російський народ – це великий народ; це [жорстокість] найманців, солдатів, які йдуть на війну як на пригоду, найманців… Я волію думати так, бо маю велику пошану до російського народу, до російського гуманізму», – сказав Папа Франциск.

Після цього він згадав російського письменника Федора Достоєвського, який, за його словами, «надихає до осмислення християнства».

«Я маю велику прихильність до російського народу, як також велику прихильність до українського народу», – підкреслив понтифік.

Папа Римський також розповів історію зі свого дитинства. Коли йому було 11 років, український священник навчив прислуговувати під час української літургії.

«Через це мені також дуже подобається українська літургія. Я опинився між двома народами, до яких маю прихильність, – додав він. – І не тільки я. Святий Престол провів чимало конфіденційних зустрічей, багато речей з позитивними результатами», – додав Папа Франциск.

Зазначимо, Папа Франциск вперше опосередковано розкритикував Путіна через почату війну в Україні лише на початку квітня 2022-го.

Згодом понтифік не раз неоднозначно висловлювався щодо повномасштабного вторгнення в Україну. Він, зокрема, заявляв, що «гавкіт НАТО на двері Росії» міг призвести до її вторгнення в Україну. А ще казав, що не знає, чи інші країни повинні постачати Україні більше зброї.

Цікаво, що Папа Франциск також жодного разу не приділив окремої уваги конкретним жертвам війни, серед яких уже є сотні українських дітей, загиблих від рук російських окупантів. Натомість вбивство російської пропагандистки Дар’ї Дугіної назвав «невинною жертвою війни».

У своїх останніх заявах Папа Франциск стверджував, що постачання зброї для самозахисту України є морально прийнятним, а також засуджував погрози Путіна ядерною зброєю.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *