ОСТАННІ НОВИНИ

Нардепу від ОПЗЖ Кузьміну оголосили підозру у держзраді

Наталя Дуляба

|

Народному депутату від ОПЗЖ Ренату Кузьміну оголосили підозру у державній зраді. Його зараз розшукують. Про це Львівському порталу повідомили Держбюро розслідувань.

Слідство встановило, що напередодні та після початку повномасштабного вторгнення Росії Кузьмін розміщував у ЗМІ пропагандистські матеріали на шкоду Україні.

«Починаючи з березня 2021 року та навіть після повномасштабного вторгнення РФ до України Ренат Кузьмін озвучував у своїх виступах, повідомленнях у соціальних мережах та на власному сайті інформацію, яка мала пропагандистський характер. Її метою було формування у суспільстві антиукраїнського настрою та інформаційного впливу для шкоди суверенітету, територіальній цілісності, недоторканості та безпеці держави», – кажуть у ДБР.

Нардепу оголосили підозру у державній зраді (ч.1 ст.111 Кримінального кодексу України). За скоєне йому загрожує до 15 років тюрми із конфіскацією майна.

Де саме зараз є Ренат Кузьмін, наразі невідомо. Його пошуком займаються правоохоронці. Також за місцями його можливого перебування вже провели більше десятка обшуків. Досудове розслідування триває.

Зазначимо, 55-річний нардеп від уже забороненої партії ОПЗЖ Ренат Кузьмін є уродженцем Донецька. У 2006-2010 роках був заступником генпрокурора України, потім – першим заступником генпрокурора Пшонки (2010-2013), після цього – заступником голови РНБО (2013-2014). Під його керівництвом проходила низка резонансних справ, зокрема Юрія Луценка, Юлії Тимошенко, Леоніда Кучми.

У 2014 році МВС та ГПУ відкрили дві кримінальні справи проти Кузьміна за підозрою у незаконному затриманні ексміністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Кузьміна було оголошено у розшук, втім Інтерпол відмовив в оголошенні його у міжнародний розшук через політичний характер справи.

У 2019 році пройшов до Верховної Ради від партії «Опозиційна платформа – за життя». Був одним із ініціаторів скасування відповідальності за недостовірні дані у деклараціях.

Ренат Кузьмін активно транслював меседжі російської пропаганди. Критикував роздачу зброї теробороні. Звинувачував НАТО у початку повномасштабної війни проти України війни та заявляв про створення нової держави після швидкої перемоги Росії.

Рекордсмен за кількістю польотів до Росії та Криму протягом 2015-2019 років – за цей час зафіксовано не менше 240 його перельотів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *