ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні повернули сплату за розмитнення авто та податки на імпорт

Ольга Денисяка

|

Верховна Рада України повернула мита та оподаткування ПДВ на імпортні товари та розмитнення авто. Нові правила почнуть діяти з 1 липня. Про це в Телеграмі повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Відповідний урядовий законопроєкт № 7418 підтримали одразу в двох читаннях. За проголосували 234 нардепів.

Законопроект відновлює таке оподаткування:

  • для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи;
  • для підприємств, що не сплачують ввізне мито;
  • для транспортних засобів, що ввозяться громадянами.

Водночас законопроєкт передбачає скасування пенсійного збору на придбання електромобілів.

У пояснювальній записці йдеться, що без сплати митних платежів багато людей оформлюють автомобілі преміум класу вартістю понад 1 млн грн. В уряді кажуть, що через це до бюджету не надійшло 13 млрд грн; ввезено більше 119 тис автомобілів, непоодинокі випадки ввезення авто преміумкласу.

Передбачається, що повернення мита дозволить, зокрема, збільшити надходження до Державного бюджету України митних платежів щонайменше на 3,5 млрд гривень щомісячно з урахуванням теперішніх темпів імпорту.

«Прийняття законопроекту сприятиме створенню умов для належного забезпечення функціонування економіки, а також належного наповнення дохідної частини бюджету за рахунок надходження митних платежів», – зазначається у пояснювальній записці.

Нагадаємо, в березні Верховна Рада значно лібералізувала податкове законодавство на період воєнного стану. Після цього в Україну почали активно ввозити автомобілі. Це спричиняло проблеми для ввезення гуманітарної допомоги та зброї для України. Аби уникнути черг, розмитнити автівку для власних потреб з країн Євросоюзу за нульового мита можна було лише на шести пунктах пропуску.

Додамо, що абсолютна більшість ввезених автомобілів – бюджетні. Скільки дорогих автомобілів українці ввезли за нульовим митом читайте тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *