ОСТАННІ НОВИНИ

У 2022 році на лікування covid-пацієнтів передбачили 19 мільярдів, – МОЗ

Ольга Денисяка

|

Міністерство охорони здоров’я на 2022 рік передбачило 19,4 млрд грн на лікування хворих на коронавірус пацієнтів у стаціонарах. Оплата лікування відбуватиметься за двома пакетами. Про це Львівському порталу повідомили в МОЗ.

Пацієнти будуть отримувати всю медичну допомогу у стаціонарах безоплатно. Всі надані послуги оплачуватимуть медзакладам за договором з Національною службою здоров’я. Зокрема, НСЗУ оплачуватиме медзакладам лікування за двома пакетами:

  • готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях;
  • стаціонарна допомога пацієнтам з COVID-19.

На перший пакет зможуть законтрактуватись лише ті заклади, які були визначені обласними адміністраціями. Йдеться про один заклад на 200 тисяч населення області. У програмі медичних гарантій на 2022 рік для них передбачено майже 2,5 млрд гривень. Щомісяця такий заклад отримуватиме оплату по глобальній ставці у розмірі 1 053 510 грн.

Контрактування на другий пакет доступне всім закладам, які відповідають вимогам, визначеним Національною службою здоров’я України. На цей напрям у бюджеті передбачено 16,9 млрд гривень. Оплата здійснюватиметься, зокрема, залежно від важкості пролікованого випадку. У розрахунку тарифу враховано заробітну плату та плату на необхідні лікарські засоби та медичні вироби для лікування пацієнтів з COVID-19.

Нагадаємо, що у 2021 році оплата лікування пацієнтів з COVID-19 відбувалась за двома пакетами медичних послуг. Зокрема, йдеться про пакет «Стаціонарна допомога пацієнтам із COVID-19» та другий пакет, який покривав стаціонарну допомогу, що надавалась протягом квітня-травня тими закладами, в яких не було договору з НСЗУ.

Як повідомляв Львівський портал, під час весняної хвилі коронавірусу деякі мешканці Львівщини скаржились, що їм, лежачи у стаціонарі на лікуванні, доводилось власним коштом купувати дороговартісні медикаменти. Це було незважаючи на той факт, що лікарня мала укладений договір із Нацслужбою здоров’я.

У Львівській ОДА своєю чергою запевнили: такі випадки не були масовими і стосувались виключно важкохворих covid-пацієнтів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *