ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні дозволили комбінувати CoronaVac з іншими вакцинами

Ольга Денисяка

|

Міністерство охорони здоров’я дозволило змішувати вакцини проти коронавірусу CoronaVac з AstraZeneca, Moderna та Pfizer, а також – вакцини Moderna і Pfizer з AstraZeneca. Про це Львівському порталу повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

В Україні змінили схеми використання різних вакцин проти COVID-19. Тепер CoronaVac від Sinovac Biotech можна поєднувати з векторними (AstraZeneca) та мРНК-вакцинами (Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech). Крім того, після Moderna або Pfizer тепер можна застосовувати вакцину AstraZeneca.

Відтепер можливі наступні схеми використання вакцин:

  • Перша доза інактивованої вакцини (CoronaVac/Sinovac) + друга векторної (AstraZeneca) або мРНК (Pfizer, Moderna)
  • Перша доза векторної вакцини (AstraZeneca) + друга мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna)
  • Перша доза мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna) + друга доза векторної вакцини (AstraZeneca)

Інтервал між введеннями для всіх схем – 28 днів.

Такі самі схеми можна застосовувати також для додаткової чи бустерної дози.

Також НТГЕІ рекомендує жінкам, які отримали першу дозу вакцини CoronaVac/Sinovac, а потім завагітніли, використати для другої дози вакцину на іншій платформі. Перевагу слід надавати мРНК-вакцинам Pfizer або Moderna. Мінімальний інтервал між дозами – 28 днів.

Нагадаємо, раніше в Україні дозволяли комбінувати лише вакцини Moderna та Pfizer. Водночас у МОЗ заброняли  поєднувати вакцину CoronaVac з іншими вакцинами.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *