ОСТАННІ НОВИНИ

Кабмін схвалив обмеження свободи пересування країною у випадку воєнного стану

Вероніка Рой

|

Кабінет Міністрів України схвалив нову постанову, яка забороняє або обмежує право зміни місця проживання або місця перебування українцями, які проживають на території з чинним режимом воєнного стану. Відповідне рішення уряд прийняв 29 грудня, передає «Слово і діло».

Згідно з постановою, заборона або обмеження на поїздки по Україні вводить в регіонах військове командування, якщо є указ президента про введення воєнного стану по всій країні або в якихось окремих регіонах. При цьому в рішенні військові повинні обґрунтувати причини його прийняття:

  • несприятливі фактори військового характеру, що створюють загрозу для населення і значно знижують рівень забезпечення його життєдіяльності.
  • обґрунтування необхідності введення заборони або обмеження на вибір місця перебування або місця проживання осіб;
  • терміни введення заборони або обмеження на вибір місця перебування або місця проживання осіб;
  • перелік осіб, яким забороняється або обмежується вибір місця перебування або місця проживання;
  • населені пункти, в яких вводиться заборона або обмеження на вибір місця перебування або місця проживання осіб;
  • інші заходи, що полягають у забезпеченні виконання Указу президента України Про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Нагадаємо, що з кінця жовтня Росія переміщує свою військову техніку до кордону з Україною, про що свідчать знімки, неодноразово зроблені зі супутника.

Своєю чергою, США та європейські країни пообіцяли, що відреагують «потужними економічними та іншими заходами», якщо Росія наважиться на військову ескалацію.

Також американські ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що у Білому домі обговорюють жорсткий набір заходів, якщо буде військове вторгнення Росії в Україну, аж до відключення платіжної системи SWIFT.

Як повідомляв Львівський портал" href="https://portal.lviv.ua/">Львівський портал, 11 жовтня Міноборони видало наказ, який перелічує трохи більше 100 професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, і зобов’язує жінок цих професій стати на облік військовозобов’язаних.

У переліку безліч популярних професій, як от програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *