ОСТАННІ НОВИНИ

Як вибрати безпечну для здоров’я ялинку

Наталя Дуляба

|

Наближається Новий рік, а це означає, що українці починають приглядатись або вже купувати ялинку. Проте і штучна, і жива ялинка можуть нести загрозу здоров’ю. Тому при виборі святкового дерева варто дотримуватись низки правил. Про це Львівському порталу повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Неважливо, яку ялинку ви збираєтесь придбати, слід пам’ятати, що живі дерева можуть обробляти хімікатами, а неякісні штучні можуть виділяти речовини, які подразнюють, наприклад, органи чуття.

Також і штучна, і жива ялинка можуть спровокувати розвиток алергії. Тому медики рекомендують ретельно підбирати один із головних атрибутів свята та дотримуватись низки правил.

Так, натуральна ялинка містить безліч корисних для здоров’я речовин. Хвоя виділяє сполуки фітонциди, які мають протимікробну, антибактеріальну та протизапальну дію. Запах свіжої хвої позитивно впливає на нервову систему, знімає перезбудження і нервозність.

Ефірні масла хвойних дерев відомі своїми властивостями в профілактиці респіраторних захворювань, а під впливом ароматичних сполук, що виділяються хвоєю, в організмі виробляються ендорфіни –  «гормони радості».

Однак жива ялинка може стати причиною проявів алергії не тільки у алергіків, але і у людей, які не страждають від цього захворювання.

Ялинки для продажу можуть обробляти хімічними речовинами, в тому числі засобами проти загорання, які самі по собі можуть бути алергеном. Тому перед тим, як ставити ялинку в квартирі, рекомендують облити дерево струменем води.

Купуючи штучну ялинку, звертайте увагу на:

  • наявність у продавця документу, який засвідчує безпечність ялинки;
  • штучній ялинці потрібен час, щоб «вивітритися». Поставте її на кілька днів на вулицю чи на балкон, бо дерево виготовляють із полімерних матеріалів, які при першому контакті з повітрям виділяють найбільше шкідливих речовин;
  • неякісні штучні матеріали під впливом температури виділяють фенол і формальдегід – леткі органічні речовини, що можуть викликати подразнення очей, легень, слизової оболонки носа, алергічні прояви;
  • полімерні матеріали здатні до деструкцій, у зв’язку з чим штучну ялинку не бажано використовувати декілька років поспіль;
  • не встановлюйте штучні ялинки поблизу опалювальних пристроїв.

Нагадаємо, у Львові вже затвердили офіційні місця продажу ялинок. Де купити легально зрізану ялинку, читайте за цим посиланням.

На Львівщині цьогоріч ціна на живі ялинки висотою 1-3 м коливається в межах 100 – 350 грн. Детальніше – тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *